Nästan varannan patient upplevt någon form av negativ effekt under sin behandling, enligt en ny studie. Foto: Jessica Gow/TT

Terapi har inte bara bra effekter – ”många riskerar att må sämre”

Uppdaterad
Publicerad

Psykoterapi kan leda till försämrad hälsa och beroende, visar en ny studie. Alexander Rozental, en av forskarna bakom den, vill att fler psykologer ska informera sina patienter om eventuella negativa effekter innan behandlingen påbörjas.

Psykoterapi kan hjälpa många människor att lösa tunga problem, men behandlingarna är inte alltid bara positiva. Enligt en ny studie har nästan varannan patient upplevt någon form av negativ effekt under sin behandling.

– Om du till exempel har sökt behandling för depression kan det röra sig om att oönskade minnen dyker upp, ökad ångest, mer stress, säger Alexander Rozental, legitimerad psykolog och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet.

–  En del upplever även ett stigma av att gå i behandling och för att man har sökt hjälp för psykisk ohälsa. Vissa rapporterar dessutom att de utvecklar ett beroende till sin behandlare och behandlingen. De upplever kanske att de måste gå i terapi för att klara av livet, fortsätter han.

Oklart om obehaget varar

Studien, som är gjord på patienter med främst depression och ångest och bland annat bygger på en självskattningsenkät, går inte in på om det obehag patienterna upplever varar under hela behandlingen eller om det går över efter ett tag.

– Frågan återstår om detta påverkar patienter negativt i det långa loppet. En del säger att de tycker att det är jobbigt att erfara dessa saker under behandlingen, men att de nu efteråt tycker det ändå var värt det. I psykoterapi uppmanas ju patienter att göra saker annorlunda och utmana sig själva, något som kan upplevas jobbigt men som i det långa loppet ger goda effekter.

Kan få patienter att hoppa av

Patienter är sällan själva medvetna om att negativa bieffekter kan uppstå och en risk är att den första erfarenheten av obehag kan få dem att hoppa av innan behandlingen är klar.

Alexander Rozental vill att psykologer ska informera patienterna om att vissa oönskade upplevelser kan äga rum, något man sällan gör i dag.

– Det är en sak som man bör lyfta i början av behandlingen. Man berättar att det kan hända och frågar om de fortfarande vill genomgå behandlingen. Man samlar in ett informerat samtycke precis som man skulle göra inför ett kirurgiskt ingrepp, samt säger att det är en normal del av terapin och kanske anpassar behandlingen så att patienten inte riskerar att hoppa av, säger Alexander Rozental.

Så gjordes studien

Den ännu opublicerade studien bygger på svar från 564 patienter med olika former av ångestsyndrom eller subkliniska besvär av olika problembeteenden.

Patienterna fick efter sin behandling fylla i ett självskattningsformulär specifikt framtaget för att mäta negativa effekter av psykologisk behandling.

49,8 procent rapporterade någon form av negativ effekt.

De vanligaste förekommande rapporterade negativa effekterna var ökad stress (18,8 procent), obehagliga minnen väcktes till liv (12,6 procent), ökad ångest (12,2 procent), obehagliga känslor (11,7 procent) samt upplevelsen av att inte få en närmare relation till sin behandlare (10,8 procent).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.