Under 2020 dog över 800 personer i narkotikaöverdoser i Sverige, vilket gör att Sverige har bland den högsta dödligheten i Europa sett till folkmängd.
De droger som leder till flest dödsfall tillhör gruppen opioider – där ingår bland annat heroin och syntetiska varianter som metadon och fentanyl.
Nässprej kan rädda liv
En livräddande insats för den gruppen kan vara motgiftet naloxon. Om det ges i samband med överdos bryts effekten av drogerna och chansen att överleva ökar drastiskt.
Men i dag är tillgången på naloxon begränsad. Det bara den som själv är beroende av opioider som kan få den utskriven. Det är sedan upp till den personen att lämna naloxonet vidare till den som faktiskt kan ge det i skarpt läge.
”Vänner och anhöriga först på plats”
I en ny studie från Malmö universitet framkommer att de som oftast har möjlighet att ge motgiftet är vänner och anhöriga till den som tagit överdosen. I studien undersöktes 193 dödliga överdoser i Skåne, och i drygt 40 procent av fallen fanns andra personer i närheten.
– Det är ofta vänner och anhöriga som blir vittnen till överdoser eller är först på plats. Om man kan skriva naloxonet i de grupperna ökar sannolikheten att man kan rädda liv, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete och en av forskarna bakom studien.
Det finns i princip inga nackdelar med att göra naloxon tillgängligt för fler, menar Johnson.
– Tar man det utan att ha tagit en överdos händer ingenting. Är man beroende av opioider drabbas man av abstinens, men det är övergående.
Den uppfattningen delas av Joar Guterstam, beroendeläkare och ordförande för Svensk förening för beroendemedicin.
– Många som jobbar med patienter med risk för överdos tycker att det vore bättre om det finns lite överallt, säger han.
Lagstiftning sätter stopp
Det nuvarande regelverket sätter dock stopp för att dela ut naloxonet mer brett, eftersom det är receptbelagt.
Regeringen har, efter uppmaning från riksdagen, tidigare gett Socialstyrelsen i uppdrag att undersöka hur fler personer ska kunna få tillgång till naloxon. Men utredningen ska presenteras först om två år.
Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) har två gånger lagt motioner om att regeringen ska ändra lagen och göra läkemedlet receptfritt. Förra gången blev det avslag – men nu har socialutskottet fått frågan på sitt bord igen.
SVT har sökt socialminister Lena Hallengren (S), utan resultat.
Så fungerar naloxon
- Naloxon är en så kallad opiodantagonist, det vill säga ett sorts motgift mot opioder.
- Den kan ges genom injektion eller med nässprej.
- Det används när en person överdoserat och har drabbats av nedsatt andningsförmåga.
- Naloxonet binder lättare till opioidreceptorer och tränger därigenom bort opioidens effekt.
- Det ger effekt inom någon eller några minuter.
- Naloxon är inte berusande och kan inte överdoseras. Det finns däremot risk för akuta abstinensbesvär när opioidruset plötsligt bryts.