Flera lokaltidningarna drar ner och lämnar småorter utan bevakning. Foto: SVT

Superlokala nyheter – nya trenden

Uppdaterad
Publicerad

Mediehusen krisar. Men när tidningarna skär ner tar mikrojournalisterna vid med superlokala nyheter.

Journalisten Marianne Rönnberg Galmor startade sajten Bjuvsnytt för ett år sedan. När Helsingborgs Dagblad slog igen sin lokalredaktion på orten blev bevakningen för skral, menar hon.

– Jag tänkte att då får jag skriva om Bjuv själv, säger hon.

Medier

Mikrojournalister tar över

Marianne Rönnberg Galmor har jobbat på flera stora nyhetsredaktioner i Stockholm under nästan 40 år. Jobbet kan hon och det senaste året har hon jobbat dygnet runt för att fylla sajten med nyheter från Bjuv – och bara från Bjuv. Hon har fått verksamheten att gå runt, genom att sälja annonser på webbsidan.

Över hela Sverige krisar mediehusen och runt om i landet finns kommuner där tidningarna inte har en enda journalist som håller koll på makthavarna. Men när reportrarna från de stora tidningarna försvinner har mikrojournalisterna kommit in i bilden – journalister som bara gör superlokala nyheter.

Hon är inte den enda som står för mikrojournalistik i Skåne. Sajten BMZ skriver om lokal kultur och i grannkommunen finns nättidningen Perstorps Allhanda. Där står fotografen Magnus Johansson, som  jobbat för Reuters i Mellanöstern, för kommunbevakningen när lokaltidningarna har lämnat walk-over.

– Det finns ingen annan än jag som granskar vad som händer här och såklart tycker jag att det jag gör är viktigt, säger Magnus Johansson på Perstorps Allehanda.

Mygel i Perstorp

Sajten har granskat kommunalrådet i Perstorp, som kritiserats för att myglat med hyreskontraktet till ortens hotell. En annan historia som Perstorps allehanda avslöjade var när skolchefen misskötte upphandlingen av musikskolan och gav kontraktet till en aktör som varken hade lärare eller instrument. Reaktionerna på nyheten ledde till protester och kontraktet fick rivas upp.

På Helsingborgs Dagblad, som just fått besked om nya neddragningar, ser journalisten Hedvig Juhasz Toth positivt på uppstickarna, som fyller i bevakningen när den egna tidningen inte längre har råd.

– Det är jättekul att sajterna finns, de är ett bra komplement till annan journalistik, säger hon.

Men hon tror inte att superlokala websidor kan fylla tomrummet när tidningarna drar sig undan.

– Jag tror man måste vara fler än en och dessutom är det svårt att granska sina egna grannar, säger hon.

Snokar och gräver

Men Marianne Rönnberg Galmor menar att superlokal journalistik kan vara minst lika vass som den från större medier.

– Jag tror inte att mina läsare förväntar sig annat än att jag är tuff. Jag snokar och gräver och tar mitt jobb på största allvar, säger hon.

Hur lokaljournalistiken ska överleva har diskuterats vitt och brett i mediekrisens spår. Bara förra veckan förlorade 150 journalister jobbet på tidningar ute i landet och veckan innan dess monterade TV4 ner sina lokalredaktioner.

I veckan kastade sig – lite oväntat – Expressens chefredaktör Thomas Mattsson in i diskussionen, i sin blogg krävde han mer presstöd för att rädda lokaljouranlistiken.

– Jag är egentligen motståndare till presstöd. Men vi kan inte bara acceptera att en så samhällsviktig verksamhet som lokal journalistik monteras ner, säger han.

Han tycker att sajter som Bjuvsnytt är ett bra exempel på mikrojournalistik som vitaliserar journalistiken. Men han tror inte att det räcker. De tidningar som tidigare funnits på orter som Bjuv har haft större resurser.

– En större redaktion, med sin erfarenhet och varumärke och vad du vill – advokater!- kan förstås stå upp bättre mot dom som vill motarbeta journalistiken. Det är dags att erkänner konsekvenserna av lokaljournalistik som försvinner och börjar diskutera möjliga lösningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet