Framför allt i storstäderna och vissa universitetsstäder har det byggts många bostadsrätter de senaste åren Foto: Niclas Berglund/SVT

Svårare att bygga bostäder i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli allt svårare att bygga bostadsrätter i framtiden. I stället väntar en renässans för hyresrätten. Det är det troliga utfallet av den byggkris som nu drastiskt förändrar dagens byggmarknad, spår en av landets ledande ekonomer.

Framför allt i storstäderna och vissa universitetsstäder har det byggts många bostadsrätter de senaste åren. Anledningen är att det är där som bostadsutvecklarna tjänat mest. Och det har inte heller krävts starka finansiella muskler för att ge sig in i branschen eftersom bostadsutvecklarna har kunnat sälja sina projekt på ritning.

Många kunder har tecknat avtal där de lovar att flytta in när projektet är färdigt efter ett och ett halvt till två år, vilket gjort det lätt för byggföretagen att få låna pengar för att bygga husen. Samtidigt har kunderna gjort en bra affär. Genom att teckna sig för en lägenhet har de ofta tjänat miljonbelopp när lägenheterna stått färdiga för inflyttning.

Ekonomen: Modellen funkar inte längre

Den nuvarande modellen har bara ett problem. Den förutsätter att priserna ska stiga och nu när marknaden har kommit i gungning fungerar inte längre modellen, anser en av landets ledande ekonomer.

– Jag tror att modellen kommer att behöva bytas ut, säger Annika Winsth som är chefekonom på Nordea.  När jag har varit ute och pratat runt om i Sverige har jag roat mig med att fråga hur många som är sugna på att köpa en bostad, betala idag och flytta in om två år och det är aldrig någon som räcker upp handen.

Hon anser också att detta är en klok strategi:

– Risken är ju att du ska flytta in i något som är mindre värt. Så den modellen har fungerat utmärkt när priserna gått upp men den funkar inte längre.

Tror på fler hyresrätter

Dessutom finns det ytterligare problem. Bankernas lånelöften gäller bara i maximalt ett halvår. Det gör att den som binder sig för ett avtal kan få stora problem om lägenheten har sjunkit i värde. Det kan innebära att det lånelöfte som banken gav en gång i tiden plötsligt inte gäller när affären ska göras upp.

Enligt Annika Winsth kommer det därför att ske en omsvängning i branschen:

– Vi kommer att få se en helt annan modell. Många av de aktörer som varit med länge kommer att vara beredda på det här. Många av dem kommer också att skifta om och bygga åt offentlig sektor i stället där behoven är stora.

Det blir också allt fler hyresrätter tror Nordeas chefekonom:

– Vi har fortfarande behov av bostäder men vi måste bygga billigare bostäder. Om man inte kan finansiera det med att priserna konsekvent stiger och att folk går in och köper på kontrakt så måste man hitta andra lösningar. Vi kommer att bygga lite annorlunda: man kommer att bygga mer hyresrätter än bostadsrätter under en period.

– De företag som vill bygga bostadsrätter i framtiden måste också ha mer finansiella muskler. För när det inte längre går att vältra över den finansiella risken på köparen måste bostadsutvecklaren själv stå för kostnaderna att bygga huset, säger Annika Winsth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.