Folkhälsomyndighetens utredning, som i dag överlämnas till regeringen, förslår en ny lag för rökstopp på bland annat i entréer till sjukhus, uteserveringar och lekplatser.
Enligt Marie-Louise Luther, utredare på Astma- och Allergiförbundet, ligger förslaget i linje med vad förbundets medlemmar tycker är viktiga platser för rökförbud.
– Våra undersökningar visar att det absolut viktigaste för våra medlemmar var att förbjuda rökning vid entréer utanför offentliga byggnader, perronger och busshållplatser och på tredje plats uteserveringar, säger hon.
Krögarna rädda att förlora gäster
Astma- och Allergiförbundet har i två års tid arbetat med att få krögare att frivilligt införa rökförbud på uteserveringar – utan att lyckas.
– Det är jättesvårt att införa på frivillig väg, krögarna är rädda att de ska förlora gäster. Det måste vara lika för alla. Världshälsoorganisationen WHO säger också att lagstiftning är det enda sättet att lyckas, säger Marie-Louise Luther.
Läs mer: Bara två caféer i Stockholm nappade
Hon poängterar dock att det är viktigt att ha opinionen med sig när man driver igenom nya lagförslag och att man måste arbeta stegvis med frågan. Förbundet stödjer Tobacco End game, som arbetar för att Sverige ska vara helt rökfritt år 2025.
– Man ska inte förbjuda rökarna, men man kan underlätta rökavvänjning och införa fler rökfria miljöer. Det är väldigt viktigt för våra medlemmar, man blir helt enkelt sjuk av andras tobaksrök, säger Marie-Louise Luther.
Ingen reglering av balkongrökning
Rökning på balkonger är någonting som irriterar många astmatiker och doftöverkänsliga. Men Folkhälsomyndigheten har inte fått i uppdrag att se över lagstiftningen gällande bostäder, så ett förbud mot rökning i hemmet ser ut att dröja.
Det finns fall där privata fastighetsägare velat införa rökförbud i sina befintliga hus, men tvingats backa eftersom det inte håller juridiskt. En dom i Svea hovrätt ger rökarna rätt att blossa på balkongen – även om det stör grannen.
– Man måste jobba med frågan på ett annat sätt eftersom tobakslagen inte omfattar bostäder. Men vi tycker att det är väldigt viktigt att ta tag i frågan, abåde genom att underlätta införande av rökfria bostadshus eller göra det möjligt att förbjuda grannars rökning i flerbostadshus. Den som säger att ”lite rök får man tåla” vet inte hur det är att ha astma, säger Marie-Louise Luther.