Somalia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Deras agenda är att unga personer ska tappa hoppet”. Hör vännen till dödsoffret i attacken i Somalia i klippet. Foto: TT

Svensk man dog i dådet – vännen: ”Hade ett stort hjärta”

Publicerad

Bland dödsoffren för terrorattacken i Mogadishu i fredags finns en svensk man. En nära vän, också var på plats i Somalia, berättar för SVT om chocken.

– Han var en fin kille, en man med stort hjärta, och stora ambitioner. Vi skulle träffas i dag, men så blir det inte, berättar hon.

Det var under fredagskvällen som minst 37 personer dödades i ett terrordåd på den populära stranden Lido i Somalias huvudstad Mogadishu. Bland dödsoffren finns en svensk man i trettioårsåldern.

SVT har talat med en vän till mannen, kvinnan vill vara anonym men berättar att hon själv är uppvuxen i Sverige.

– Han var en fin kille, en man med stort hjärta, och stora ambitioner. Vi skulle träffas i dag, men så blir det inte, berättar vännen.

Vännen berättar att mannen var på besök i Somalia för att hälsa på sin mamma.

– Vi kände varandra från högskolan i Sverige. Han arbetade i Sverige och var i Somalia för att hälsa på sin sjuka mamma, säger kvinnan.

Inom den muslimska tron ska begravningar ske så fort som möjligt, helst inom 36 timmar. Enligt vännen har mannen redan begravts.

Attacken skedde vid populär strand

Stranden där terrordådet ägde rum är ett nav för stadens nöjesliv och har attackerats flera gånger tidigare.

– Jag var faktiskt där dagen före dådet. Det spelades musik, folk åt mat, ensamstående mammor sålde småsaker, man träffar vänner, dansar och har lite fest där vid havet, berättar kvinnan.

Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är varken platsen eller tidpunkten för terrorattentatet en slump.

– Det är en symbol för en typ av liv som islamisterna inte accepterar, säger Johan Ripås.

Men det är svårt att förstå sig på hur terroristerna resonerar berättar kvinnan för SVT.

– Jag förstår inte, faktiskt. Varför dödar man oskyldiga? Jag antar att terroristernas agenda är att skapa skräck och hopplöshet, särskilt bland somalier som bott i västländer och är på besök eller vill bygga upp Somalia igen. De vill få människor att tappa hoppet om Somalia. Och det gör mig arg.

Minst 37 döda i terrordådet

Attacken utfördes av fem personer och en av dessa ska ha utlöst en självmordsbomb. Tre dödades av polis och den sista greps.

Enligt Reuters dödades minst 37 personer och över 200 skadades i dådet.

– Flera flydde ut i havet och en del av dem kunde inte simma utan drunknade och försvann. Och flera har varit svåra att identifiera, berättar kvinnan för SVT.

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud har lagt skulden på gruppen al Shabaab som enligt AP tog på sig attentatet under fredagskvällen.

UD har inte bekräftat dödsfallet men skriver i ett mail till SVT att de känner till uppgifterna och undersöker dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.