Svenska storföretag drabbade i dataläcka

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals människor, varav tiotusentals svenskar, har fått sin surfhistorik avlyssnad i en stor dataläcka, avslöjade Dagens Nyheter under gårdagen. Nu visar tidningens granskning att även storföretag finns bland de drabbade. Volvo, SAS och Ericsson är några av de som fått sin interna kommunikation kartlagd.

Det är på grund av spionkod i programtillägg till webbläsarna Chrome och Firefox som surfhistorik från miljontals användare registrerats och sålts vidare. 

En del av datan som kartlagts kommer från några av Sveriges största företag – från vilka intern kommunikation läckt, skriver DN.

Personalärenden med svenskar 

Tidningen har, i samarbete med den amerikanske säkerhetsteknikern Sam Jadali, tagit del av en databas som ursprungligen kommer från ett av de företag som sålt surfhistorik. 

I databasen syns bland annat personalärenden om namngivna svenska anställda, diskussioner mellan tekniker om utvecklingsplaner och vilka dokument och filer som laddats ned. 

Några av företagen det handlar om är, enligt DN, Ericsson, SAS, Husqvarna, Tele2, SKF samt både AB Volvo och kinesiskägda Volvo Cars. Även data från Assa Abloy, Verisure och Atea, en it-leverantör till bland annat regeringskansliet, har läckt. 

Raketmotorfel läckte 

Enligt säkerhetsteknikern Sam Jadali finns också flera internationella exempel. Bland annat kunde han se uppgifter från rymdbolaget SpaceX om fel i en raketmotor för en farkost som transporterar astronauter till och från den internationella rymdstationen ISS, skriver DN. 

Anledningen till läckorna är att många företag använder interna arbetsverktyg genom webbläsarna. Om en enskild anställd då har ett av programtilläggen med spionkod delas även surftrafiken som sker med arbetsverktyget. 

Tidningen har sökt alla de drabbade företagen, och skriver att flera uppger att de ser allvarligt på frågan och utreder uppgifterna, men att inget vill kommentera den specifika händelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.