Tillgången till narkotika har ökat under 2000-talet. Tull och polis har tagit allt större knarkmängder i beslag och droganvändningen generellt har ökat i landet, enligt CAN.
Droger som cannabis, kokain och ecstasy – som tidigare varit vanligast i storstäderna – finns nu också lätta att tillgå i svenska mindre städer.
CAN har ställt frågor till 10 000 elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2 om hur riskabelt de tycker det är att testa cannabis en till två gånger per år och fler ungdomar menar ”att risken att ta skada är liten eller obefintlig”. Fler upplever också att det finns större tillgång till droger enligt undersökningen
Man har tittat på drogutvecklingen bland unga sen 1986 och ställt frågor kring hur mycket droger man använder och vilken typ av droger.
Resultatet visar att färre ser droganvändning som riskabelt.
Färsk rapport om 15-åringars syn på knark
Bilden av att ungas syn på knark är mer tillåtande stärks av en ännu opublicerad rapport från CAN – ”Upp till var och en? – Förändringar i ungas attityder till narkotika mellan åren 2003–2019”.
I den färska rapporten tillfrågas unga om hur de ser på droger, risker och att använda droger. Jämförelsen visar tydligt att unga har en mycket mindre restriktiv syn på droger 2019 än 2003. Bland annat frågar man ungdomarna om hur stor grad narkotika ”uppfattas som problem”.
År 2003 svarade 63 procent av 16-åringarna att de ”i största grad” ser narkotika som problem, men år 2019 har siffran sjunkit till nästan hälften (36 procent). Dessutom svarar fler än dubbelt så många 16-åringar i undersökningen att de tycker att det ”är ofarligt att använda ecstasy” år 2019 som år 2003.
Ökar mest mellan 30 och 40 år
Trots allt friare syn på knark så ökar inte droganvändningen i samma utsträckning bland de undersökta tonåringarna.
– Nej, 16-åringarna knarkar inte mer – däremot ser man en ganska stor förändring i hur de talar om och uppfattar till exempel cannabis, förklarar utredaren Isabella Gripe på CAN.
– Kanske bidrar medier och populärkultur till den mer tillåtande attityden. I dag skildras droganvändning i medier och filmer på ett mindre fördömande sätt än tidigare.
Den grupp där droganvändandet ökar mest är bland de som är i 30-40 årsåldern.