Svenska studenter kan drabbas av de stängda universiteten i bland annat Italien. Foto: TT

Svenskar drabbas av stängda universitet

Publicerad

I går stängde alla universitet i Italien, och i dag kom samma besked från Iran. Över tusen svenska studenter drabbas av stängningarna och kan bli av med studiemedel – men kan också få hjälp med speciallån.

Det är i spåren av det nya coronaviruset som universitet och skolor i flera länder har stängt. Sedan tidigare gäller det även Kina och Japan, där 267 respektive 655 svenskar studerar.

I Italien ska universiteten i hela landet hållas stängda fram till 15 mars. I landet finns ungefär 900 svenska studenter, och i Iran studerar 17 svenskar. Alla kan nu få problem med studiestödet, vilket Ekot var först med att rapportera om.

Coronapandemin

– Man får studiemedel för den tid man bedriver studier. Alltså har man inte rätt till studiestöd om utbildningen stänger helt, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.

Utbildningen fortsätter

På många universitet fortsätter dock utbildningen, exempelvis genom distansundervisning. Då har studenterna rätt till studiemedel.

– Rekommendationen till studenter är att höra av sig till oss och diskutera vad som gäller i just det specifika fallet. Risken är annars att man får studiestöd som man inte har rätt till, och som vi måste återkräva, säger Joacim Strömblad.

Speciallån kan beviljas

Efter stängningen i Kina och Japan har inte speciellt många studenter hört av sig till CSN.

– Men beskedet från Italien kom ju igår, så vi antar att det blir en kontaktstorm nu, säger Joacim Strömblad.

I en så speciell situation som den coronaviruset har skapat har CSN möjligheten att bevilja speciallån till svenskar som studerar utomlands och behöver ekonomisk hjälp för att ta sig hem. Det är dock att betrakta som en sista utväg, enligt Joacim Strömblad.

– I första hand ska man försöka boka om den planerade hemresan. Om det inte går och man måste köpa en ny biljett, kolla om kostnaden kan täckas av en försäkring. Om det inte går kan man i sista hand ansöka om ett speciallån hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet