Många tror att den vegetabiliska mjölken är bättre för miljön, men det är långt ifrån säkert att den faktiskt är det. Faktum är att ingen riktigt vet.
Så stor är ökningen
Andelen mjölkfria produkter på butikshyllorna har ökat med 44 procent under de tre senaste åren, och bara under fjolåret med hela 26 procent.
Vegetabilisk mjölk står i dag för i genomsnitt nästan 6 procent av all den mjölk som konsumeras i Sverige (Willys 4,5 procent, Hemköp 5,5 procent, ICA 6,7 procent).
LÄS MER: Livsmedelsverkets rekommendation om mjölk
Havre är störst bland de vegetabiliska mjölkprodukterna och står för två tredjedelar av volymen. På andra plats kommer sojamjölk, följt av mandelmjölk.
”Vi behöver korna som betesdjur”
Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket, påpekar att produktionen av komjölken inte är så skadlig för miljön som många tror.
– Vi behöver mjölken så till vida att vi behöver korna som betesdjur och då får vi också andra produkter, till exempel mjölk. Mjölken är en förhållandevis miljövänlig animalieproduktion.
– Sen finns det ju gränser för vad som är lagom och rimligt för miljön och när det gäller komjölken så är det ju kopplat till nötkött och har ju som vi vet en hög belastning, säger Anita Lundström.
LÄS MER: Studie: Mycket mjölk kan förkorta livet
Jordbrukssektorn är fortfarande den största enskilda källan till utsläpp i Sverige. År 2015 kom 12,5 procent av Sveriges totala utsläpp från jordbrukssektorn, och mer än hälften av det från produktion av animaliska livsmedel som kött, ägg och mjölk.
”Havre ett bra val”
– När vi tittar på havre och soja och mandel i andra sammanhang, när vi ska äta det som livsmedel, så vet vi att havre är ett bra val med tanke på miljön. Samma gäller nog för mjölken, säger Anita Lundström på Naturvårdsverket.
Petra Colleen hör till dem som numera bara dricker vegetabiliska mjölksorter och hon har ett flertal favoriter.
– Jag använder mandelmjölk till frukost, kokosmjölk till efterrätter eller desserter och så bakar jag mycket med havremjölk. Jag dricker inte komjölk av hälsoskäl, men även av miljöskäl.
LÄS MER: Opinion: ”Frukt är bättre än mjölk”