Nästan dubbelt så många barn utsatta för näthat

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn och unga som uppger att de utsatts för näthat eller negativa kommentarer har nästan dubblats mot förra året. Det visar undersökningen ”Svenskarna och internet”, som Internetstiftelsen gör varje år, och som släpptes i dag.

– Det är uppseendeväckande tycker jag, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

I årets undersökning uppgav 17 procent av barnen mellan 12-19 år att de har utsatts för näthat eller negativa kommentarer de senaste tolv månaderna. Förra året var den siffran 9 procent.

– Näthatet har nästan fördubblats för bara ett år och utsattheten för barn på nätet ökar, det är uppseendeväckande tycker jag, säger Måns Jonasson.

Vad ökningen kan bero på är svårt att svara på enligt Måns Jonasson.

– Vi har ingen egen data på det. Men en teori kan vara att vi har pratat så pass mycket om detta att medvetenheten om vad som är kränkningar på nätet kan ha ökat.

Många föräldrar ovetandes

Samtidigt som 17 procent av barnen svarade att de blivit utsatta för näthat eller negativa kommentarer det senaste året, så svarade endast 8 procent av föräldrar att deras barn blivit utsatta. Måns Jonasson kopplar det till en annan fråga i undersökningen.

– Vår undersökning visar att barn känner sig utanför om de inte får tillgång till sociala medier. Jag kan tänka mig att barn inte berättar för sina föräldrar vad de blir utsatta för utav rädsla för att bli av med sin skärmtid.

Han tar också upp att det föräldrar kan lägga mycket tid på att fråga hur det varit i skolan, men glömmer bort att fråga hur det varit på internet.

– Föräldrar kan försöka få in det som sker på nätet i det naturliga samtalet med barn. Fråga vad som sades i klasschatten i dag, precis som man frågar vad som sades i klassrummet.

Farligt – men inte ett nytt fenomen

Elza Dunkels, internetforskare och docent i pedagogiskt arbete, säger att det är svårt att mäta kränkningar på nätet och därför svårt att med säkerhet säga att det har ökat just det senaste året.

– Det här är farligt, men det är inte ett nytt fenomen. Kränkningar sker även i verkligheten och det är någonting man behöver ta ett helhetsgrepp på. För barn är kränkningar på internet ofta en fortsättning av vad som hänt i skolan.

Att barn inte berättar för sina föräldrar om vad de blir utsatta för är inte heller nytt, säger Elza Dunkels.

– Det är ett klassiskt problem att föräldrar inte får veta. En del barn tycker att det är skamfyllt att ha blivit utsatt och en del är rädda att det ska bli värre om man larmar.

Se Elza Dunkels tips för hur man ska prata med barn om kränkningar på internet i spelaren ovan.

Undersökningen om barn och internet

I undersökningen om barn och internet i årets rapport ”Svenskarna och internet” har 751 intervjuer med 8-19 åringar genomförts. Barnen har intervjuats separat från föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.