Statsepidemiolog Anders Tegnell anser att den svenska kollektivtrafiken inte är så trång att råd om munskydd behöver ges. Foto: Martin Ekelin, SVT / Laurent Gillieron, TT

Sverige alltmer ensamt i synen på munskydd

Publicerad

Allt fler länder har infört krav på munskydd och nu rekommenderar EU:s smittskyddsmyndighet att munskydd ska användas inom järnvägstrafiken. Men Sverige håller fast vid att inte ha något tvång.

– Vi tror fortfarande att vi kan hålla avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Frågan om munskydd ska vara obligatoriska eller inte i till exempel kollektivtrafik är en av de mest omdebatterade i Sverige.

Antalet länder som rekommenderar eller kräver att medborgarna använder munskydd har ökat från tio länder i mitten av mars till 130 länder nu. Det hävdar organisationen #masks4all, som består av forskare, smittskyddsexperter och företagare världen över.

Coronapandemin

”Infört som komplement”

Bland de länder som har infört varierande krav finns Frankrike, Storbritannien och Italien medan våra grannländer Norge och Finland inte har några krav. Folkhälsomyndigheten i Sverige håller också fast vid sin linje.

– De länder som har gjort det har framför allt gjort det som ett komplement till en massa andra åtgärder. Man har kommit fram till att i vissa situationer kan man inte hålla avstånd för att man har en sån trång kollektivtrafik. Då har man velat komplettera med munskydd. I Sverige har vi inte den situationen, utan vi tror fortfarande att vi kan hålla avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Inom vissa områden finns dock krav, till exempel är munskydd obligatoriska på de flesta flyg. EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har nu infört rekommendationen att munskydd även bör användas inom järnvägstrafiken.

Men såväl regeringen som de svenska tågbolagen säger att de rättar sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

SJ följer rekommendationerna

Svenska tågoperatören MTRX erbjuder gratis munskydd till sina resenärer men SJ ställer inga krav.

– Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. På de tåg där vi har platsbokning är sannolikheten ganska stor att man kan hålla avstånd men vi kan aldrig garantera det. Det kommer vi aldrig kunna göra, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

– Om Folkhälsomyndigheten ändrar sin anvisningar kommer vi naturligtvis agera. Vi har en beredskap för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet