Sverige skickar insats till Mali

Uppdaterad
Publicerad

I dag lägger regeringen fram ett förslag till riksdagen om svenskt deltagande i FN:s fredsoperation i Mali.

FN-insatsen kommer totalt att omfatta högst 11.200 soldater, 1.440 poliser och ytterligare civil personal för en period på inledningsvis tolv månader, som kommer att inledas tidigast från första juli.

– Det är en mycket komplex situation i hela regionen och Mali är i centrum för den. Vi ska framför allt stödja den politiska processen, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Konflikt i Mali 2012

För svensk del handlar det om en insats på cirka 70 personer, men det finns beredskap för en insats på max 160 personer. Detta kommer att kosta 80 miljoner kronor.

”Ingen operation riskfri”

Försvarsminister Karin Enström (M) säger till SVT att det var självklart för Sverige att tacka ja till att bidra till FN-operationen. Sedan tidigare deltar Sverige i EU:s insatser i landet men nu breddar Sverige alltså sitt engagemang i Mali.

Försvarsministern säger att de kommer att försöka garantera svenskarnas säkerhet i Mali på flera sätt. Det är bland annat därför de ber riksdagen om att ha 90 extra personer i beredskap.

– Ingen operation av det här slaget är riskfri, och vi har bett om ytterligare mandat för att förstärka och vid behov evakuera den personal vi har på plats, Karin Enström (M).

Bland västländer känner hon hittills bara till att Norge och Danmark väntas delta i FN-styrkan utöver Sverige, även om fler kan tillkomma.

Frankrike är ett särfall.

– Frankrike har en egen insats som ska vara en parallellstyrka till FN-insatsen.

Carl Bildt tonar ner riskerna för Mali-styrkan.

– Allting är ju relativt här i världen. Det här är inte Syrien eller Afghanistan, men det är en skör region som påverkar den europeiska säkerheten långsiktigt, säger han.

Måste hjälpa brett

Mali är ett av världens fattigaste länder. Sedan januari förra året har landet haft en militärkkupp, politisk turbulens och omfattande flyktingströmmar. Konflikten är komplicerad.

”Det handlar om brist på utveckling, årtionden av spänningar mellan olika folkgrupper, osäker tillgång till livsmedel, omfattande humanitära behov, ökande kriminella aktiviteter och väpnade extremister. Vårt svar för att hjälpa måste därför vara brett”, skriver ministrarna Carl Bildt (M), biståndsminister Gunilla Carlsson (M) och försvarsminister Karin Enström (M) på Expressens debattsida.

Sedan tidigare delat Sverige i Mali med bland annat militära utbildningsinsatser.

Fakta: Utländsk närvaro i Mali

  • Frankrike är på väg att dra tillbaka de drygt 4 000 soldater som i januari och början av februari bidrog till att driva ut rebeller och islamistgerilla från norra Mali.
  • EU har samtidigt en instruktörsstyrka på plats med cirka 200 personer för att utbilda Malis armé. I styrkan, EUTM Mali, ingår även ett tiotal svenskar.
  • Afrikanska unionen har drygt 6 000 soldater på plats i styrkan Afisma, som från den 1 juli blir grund för FN-styrkan Minusma. Den sistnämnda ska i slutändan bestå av cirka 12 000 soldater och poliser. Frankrike kommer att behålla ungefär 1 000 soldater i Mali.
  • (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet