Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonson (M) om FMV:s etablering i Ukraina. Foto: Christine Olsson/TT

Sverige etablerar närvaro i Ukraina för vapenupphandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska etablera närvaro i Ukraina med tjänstemän från Försvarets materielverk (FMV).

Myndigheten kommer att bistå Ukraina med att köpa in vapen.

– Vi vidtar åtgärder för att Ukraina ska kunna få tillträde till nyproducerad försvarsmateriel, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sverige och andra västländer börjar få slut på befintliga vapen att skänka till Ukraina.

Det innebär att framtidens Ukrainastöd i större utsträckning kommer att ske i form av ekonomiska donationer för inköp av vapen.

Kriget i Ukraina

Nu vill Sverige etablera närvaro i Ukraina för att bistå med expertis kring vapenupphandlingar.

– Vi kommer gå från donation av försvarsmateriel från Försvarsmaktens lager till produktion utav nyproducerad försvarsmateriel, så att Ukraina har tillträde till ny försvarsmateriel, allt i akt och mening att det inte skall försvaga vår egen operativa förmåga allt för mycket i ljuset av det allvarliga säkerhetsläget, säger Pål Jonson.

Ingen ökad säkerhetsrisk

Det handlar om ett okänt antal civila tjänstemän från myndigheten Försvarets materielverk som redan till hösten ska kunna skickas till Ukraina.

– De kan arbeta mycket nära den ukrainska materielupphandlingsorganisationen och lämna stöd så att man kan upprätta långsiktiga rutiner för upphandling av försvarsmateriel, säger Pål Jonson.

Försvarsministern avfärdar att åtgärderna skulle kunna innebära en ökad säkerhetsrisk för svensk del

– De åtgärder vi gör ligger helt i linje med internationell rätt, och det är Ryssland som har påbörjat det här olagliga kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet