Joakim Paasikivi intervjuas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ukrainska offensiven i Kursk överraskade ryska ledningen, enligt Joakim Paasikivi. Foto: Vlada Cakic.

Experterna: Ukrainska framryckningarna på rysk mark ändrar dynamiken i kriget

Publicerad

Ukrainas attacker mot mål inne i Ryssland och framryckningarna på rysk mark ändrar krigets dynamik, menar f.d. överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det påverkar både taktiskt, operativt och strategiskt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Ukrainska styrkor kan ha tagit sig så långt som 35 kilometer in i ryska Kursk, efter de senaste dagarnas snabba framryckning i regionen. Ryssland har utlyst undantagstillstånd i området.

Dessutom attackerade den ukrainska militären en flygbas i regionen Lipetsk under natten till fredag. Fyra byar evakuerades och nödläge utfärdades även där, enligt regionens guvernör.

Kriget i Ukraina

Lipetsk ligger långt ifrån den ukrainska gränsen, omkring 300 kilometer.

– Ukraina sätter nu press på Ryssland på ett sätt vi inte sett tidigare, säger Paasikivi.

”Putin måste reagera”

Han menar att framryckningen i Kursk påverkar utvecklingen taktiskt, genom att man slår mot ryska förband, och operativt, eftersom att underhållsvägar skärs av.

– Men också strategiskt: Putin måste reagera på något sätt, han kan inte ignorera det.

Paaskivi får medhåll av SVT:s utrikesreporter Bert Sundström, som tidigare arbetat som korrespondent i Moskva. Han menar också att Ryssland inte varit förberedda på att något sådant här skulle kunna hända.

– Putin verkar nästan förvirrad i vissa klipp som kablas ut på rysk tv. Frågan blir vad ryssarna kommer tycka och tänka, säger Sundström.

Svårt att säga något om konsekvenserna

Samtidigt poängterar både Paaskivi och Sundström att kriget är långt ifrån vunnet för Ukrainas del. Det är också alldeles för tidigt att sia om Ukrainas framryckningar på, och attacker mot, rysk mark kommer ha någon effekt i det långa loppet.

– Men i realiteten visar detta att Ryssland inte kan försvara åtminstone den här delen av sitt land, och det kommer väcka en del frågor generellt, säger Joakim Paasikivi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet