”Ett medansvar i Natos kärnvapenplanering utgör en risk för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Vid Natohögkvarteret i Bryssel arbetar en särskild grupp med att identifiera mål i Ryssland, som kan attackeras med kärnvapen vid en konflikt. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan i nuläget inte ge besked om Sverige vid ett medlemskap ska ingå eller stå utanför gruppen vid ett medlemskap.

– Är vi med, så är vi med och planerar förstöring av det ryska samhället, säger Rolf Ekéus, före detta chef för FN:s vapeninspektörer.

Vid ett medlemskap i Nato blir Sverige en del av försvarsalliansens kärnvapendoktrin och förväntas delta i planeringen när det gäller om, och hur, massförstörelsevapen ska användas vid en konflikt. Huruvida Sverige kan komma att ingå i gruppen NPG (Nuclear Planning Group) är ännu inte känt.

Medansvaret, som i praktiken innebär att alla medlemsländer ska vara med och bestämma vad som ska angripas, skulle utgöra en risk för Sverige, enligt Rolf Ekéus.

Då ett nedrustningsavtal skrotades av USA:s president Donald Trump, placerade ryssarna kärnvapen i Kaliningrad. Från Kaliningrad kan ryska (kärnvapenbärande) medeldistansrobotar av exempelvis typen Iskander nå Sverige. Blir Sverige Natomedlemmar, utgör vi ett hot mot Ryssland, menar Ekéus.

– Om Sverige sitter med som planerare i angreppen är det nog rätt svårt att förmå Ryssland att avstå att använda kärnvapen om det blir en konflikt, säger Rolf Ekéus.

Beslut tas i konsensus

NPG ansvarar för Natos kärnvapenstrategi och beredskap, kommittén avgör till exempel i vilket land som kärnvapen ska placeras och vilka åtgärder som ska vidtas beroende på hur andra kärnvapenmakter agerar. 29 av Natos 30 medlemsländer deltar i planeringen trots att några har förbud mot kärnvapen på sina territorier.

Tidigare var det i praktiken USA som enväldigt bestämde över försvarsalliansens kärnvapenstrategi, men 1966 bildades NPG för att ge de andra medlemsstaterna insyn och inflytande. Beslut tas i konsensus, men fortfarande väger Washingtons röst tyngst och för att kärnvapen ska sättas in krävs sannolikt godkännande av USA:s president som i sin tur måste samråda med den amerikanska senatens ledning.

Sverige kan begära undantag

En tjänsteman vid Nato säger till SVT Nyheter att ett medlemsland inte behöver delta fullt ut i försvarsalliansens samtliga verksamhetsområden. Kärnvapenlandet Frankrike ingår inte i NPG och Sverige skulle kunna få ett liknande undantag om man så önskar, men blir i så fall det första medlemslandet som väljer att inte ingå i NPG sedan 1960-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.