USA:s regering godkände i februari Sveriges begäran att köpa Patriot luftvärn som ska skydda mot inkommande mål i luften. Nu har den formella offerten kommit till Försvarets Materielverk (FMV).
Offerten omfattar fyra eldenheter. Varje eldenhet har en ledningsplats, ett elverk, en radar samt tre lavetter. Utöver detta finns det ledningsmateriel för bataljonsnivån till de två svenska luftvärnsbataljonerna. Men beloppet i offerten är hemligt.
– Vi kan inte gå ut med det. Vi vill inte att antalet robotar ska vara offentlig. Om man går in på priset i detalj, så kan man räkna ut det ganska lätt, säger Joakim Lewin som är ansvarig för planeringen av framtida projekt på Försvarets Materielverk (FMV).
Försvarets Materielverk har tidigare sagt att kostnaden för nytt luftvärn uppskattas till omkring 10 miljarder kronor i det första skedet fram till 2022.
– Vi nöjer oss med att säga att det här ligger inom den budget som vi hade för den initiala anskaffningen. Det inkluderar utbildning, reservdelar och ett initialt antal robotar, säger Joakim Lewin.
Leverans 2021 och 2022
Huvuddelen av materielen kan levereras till Sverige under 2021 och 2022, uppger FMV.
Offerten är giltig till den 10 augusti, vilket innebär att regeringen måste fatta ett regeringsbeslut före valet, om Sverige ska ingå ett avtal med annat land och försvarsmakten ska kunna köpa det amerikanska luftvärnet som tillverkas av förtaget Raytheon. Alternativt får FMV omförhandla offerten.
– Detta täcker den försvarsmaktsorganisation försvarsmakten har i dag med två luftvärnsbataljoner. Sen har det diskuterats fler bataljoner, och det får man i så fall diskutera i nästa försvarsbeslut. Det är inte en uppgift FMV har i dag, säger Joakim Lewin.
Fler robotar efter 2022
Sverige har tidigare meddelat att man vill köpa fyra Patriotenheter med radar, ledning och avfyrningsramper samt utbildning av personal och 300 robotar. Den maximala kostnaden som USA:s regering medgav var då omkring 25 miljarder kronor.
USA:s principbeslutet medger att Sverige inte behöver söka nytt tillstånd om Sverige vill köpa fler robotar efter 2022. Robotarna är den mest kostsamma delen i ett luftvärn.
Iskander
I februari 2018 placerades den ryska roboten Iskander-M permanent i den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjön. De kan bära antingen konventionell stridsdel eller kärnstridsspets.
Sveriges nuvarande luftvärn är utvecklat på 1960-talet och den tidens vapenteknologi och möjliga militära hot.