• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sverige kan inte lita på Natos hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Man kan inte vara utanför Nato och samtidigt ta del av allt Nato ger, det sade Natos generalsekreterare, danske Anders Fogh Rasmussen, när han besökte Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i dag.

–  Jag tror att alla i Sverige förstår att det är skillnad på att vara och inte vara medlem. Man kan inte vara utanför Nato och samtidigt ta del av allt Nato ger, sade Anders Fogh Rasmussen.

Till SVT:s Kerstin Holm säger Natochefen att Sverige inte kan räkna med att Nato behandlar Sverige som ett medlemsland vid ett angrepp.

Folk och försvar 2013

Under det kalla kriget så räknade Sverige med att Nato kommer om Sverige behöver hjälp, ska inte Sverige räkna med en sådan tyst överenskommelse längre?

– Det finns ingen sådan tyst överenskommelse. Antingen är man medlem eller så är man det inte. Är man medlem omfattas man av det kollektiva försvaret är man inte medlem omfattas man inte av det.

Debatten om Sveriges eventuella behov att gå med i Nato har satt fart efter att ÖB Sverker Göranson nyligen uppgett att Sverige bara kan försvara sig i en vecka om en del av landet angrips.

Skulle överväga att hjälpa Sverige

Fogh Rasmussen ville inte gå in på under vilka omständigheter Nato kan tänka sig hjälpa Sverige, men uppgav att det skulle ha betydelse att Sverige är ett aktivt partnerland till Nato, om Nato skulle behöva överväga hjälp till Sverige.

– Självklart spelar det roll, säger han.

Fogh Rasmussen säger att alla Nato-länder skulle varmt hälsa Finland och Sverige välkomna om de ansökte om medlemskap.

– Sverige är faktiskt ett av våra mest aktiva partnerländer, säger Rasmussen.

Enligt honom skulle en svensk medlemsansökan kunna behandlas snabbt, eftersom landet är väl förberett. Att Sverige spenderar mindre på sitt försvar än vad Nato rekommenderat sina medlemmar spelar ingen roll. Fogh Rasmussen påpekade att många Natomedlemmar inte heller når upp till den ambitionen.

Klarar fyra veckors långt angrepp

ÖB Sverker Göransson fick i går lämna Folk och Försvar i Sälen efter att hastigt ha blivit sjuk. Istället höll Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall i dagens tal.

I talet kommenterade även Peter Sandwall ÖB:s utspel om försvarets förmåga. Han sade att Sverige snarare skulle kunna försvara sig mot ett angrepp i totalt tre-fyra veckor.

– Man får sätta in den där veckan i ett lite större sammanhang, vi räknar med att den veckan har föregåtts av åtminstone ett par veckors förbekämpning och kränkningar av vårt territorium som ger en viss förberedelsetid.  Då pratar vi om tre, fyra veckor. Sedan har vi fortsatt förmåga på marken även efter den perioden.

– Om vi ser till andra moderna västerländska försvarsmakter så är inte en sådan period orimlig, sade Sandwall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet