S: Stärk det nordiska försvarssamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Öka den militära närvaron på Gotland och fördjupa samarbetet mellan de nordiska länderna. Det kravet presenterades av Socialdemokraterna på Folk och försvar i Sälen i dag.

Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist presenterade i dag partiets tiopunktsprogram för ett framtida svenskt försvar. Enligt Hultqvist är ett fördjupat nordiskt samarbete nödvändigt för att det svenska försvaret ska bli mer uthålligt i en krissituation.

– Jag tror att vi ska följa Finlands exempel och gradera upp det nordiska samarbetet rejält. Vi måste också inse att det sker en utveckling av militär förmåga i Ryssland som påverkar oss. Det måste också klart framgå och påverka försvarsberedningens rapport, säger Hultqvist.

Folk och försvar 2013

Rysslands ökade militära närvaro i Östersjön gör att Sverige bör förstärka sjö- och luftövervakningen kring Gotland.

– Vi måste titta ordentligt på Gotlands position, säger Hultqvist som också är ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Krav på upprustning på Gotland

Han reagerar också på försvarsminister Karin Enströms uttalande om att hon är nöjd med att den nuvarande svenska försvarsorganisationen klarar att stå emot ett väpnat angrepp i en vecka.

– Diskussionen nu, om ett enveckasförsvar är inte acceptabel. Vi måste titta på en dimensionering som gör att vi har bättre uthållighet.

I dag gick också Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesperson ut med förslaget att man bör placera ut luftvärnsrobotar på Gotland. Det handlar om vapensystemet Robot 70.

– Robot 70 är betald, i gott skick och finns i 18 andra länder.

Widman kallar Gotland för det strategiskt viktigaste området på den svenska kartan. Enligt honom innebär inte utplacerandet av Robot 70–systemet ytterligare kostnader för försvaret, eftersom Hemvärnet har den kunskap som krävs för att sköta robotarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet