Camilla • Jag önskar att folk i allmänhet skulle visa hänsyn och tolerans för oss som väljer att fortsätta använda munskydd eller visir för att ha ett extra skydd mot smitta. Jag tillhör riskgrupp och vill inte bli smittad överhuvudtaget. Eftersom man kan bli smittad och sjuk trots dubbla vaccin doser, så kommer jag därför att fortsätta använda någon form av skydd i matbutiken, kollektivtrafiken etc.
Sverige öppnar
Svenskarna får nu åter mötas på dansgolv, arenor och restauranger. Följ med i SVT:s direktrapportering när restriktionerna hävs.
Svenskarna får nu åter mötas på dansgolv, arenor och restauranger. Följ med i SVT:s direktrapportering när restriktionerna hävs.
Sverige öppnar
Här kan du följa händelserna kring att corona-restriktionerna tas bort. Dela gärna dina upplevelser kring att Sverige öppnar upp i chattfunktionen!
SVT:s"vanliga" direktrapportering om pandemin hittar ni här.
Generaldirektör på Folkhälsomyndigheten om valet att öppna
- Vi har kommit upp i en så pass hög vaccinationstäckning. Nu är vi på ungefär 77 procent, så risken för en stor samhällsspridning är väldigt liten. Då ska vi inte hålla kvar stora restriktioner som läggs på människors liv, sade Johan Carlson, generaldirektör på FHM under SVT:s Aktuellt ikväll.
Han klargör att det inte är ett plötsligt öppnande som har skett, utan fas fyra är ett steg i den process som redan var påbörjad. Trots det möter beslutet kritik från flera håll, många är oroliga över vidare smittspridning.
- Man kan få utbrott, men risken är låg för en samhällsspridning. Man ska inte delta i trängsel som ovaccinerad. Det ligger ett stort ansvar på människor.
Vid frågan om Johan Carlson kan garantera att smitta inte förs in i äldreboenden svarade generaldirektören tvärt nej.
- Jag kan naturligtvis inte garantera någonting. Vi anser att all personal inom hälsa, sjukvård och omsorg ska vara vaccinerad, förklarade han.
Vårdpersonal • Som vårdpersonal känner jag enbart ångest idag. Jag överlevde med nöd och näppe den här sommaren med vårdplatsbrist och sjukskrivna/semestrande kollegor, jag har min semester just nu. Kommer det en fjärde våg så är jag rädd att jag kommer gå in i väggen, jag är långt ifrån återhämtad. Inte ensam om det heller - får sms varje dag (flera gånger om dagen) med nödrop från cheferna som behöver täcka alla sjukluckor.
Min kropp orkar inte (jag är i 30-35-årsåldern så ska hålla minst 30 år till). Det är som ett slag i ansiktet att öppna upp just nu. Vad ska ni göra när ingen vårdpersonal längre orkar?
Hildebrand om munskydd och handsprit: Hoppas en del består
- Risken är att vi drabbas av en influensa i höst, alltså inte bara covid, så jag hoppas att en del består, säger Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm
Samtidigt vill läkaren uppmuntra alla som kan att ta vaccinet,
- Vi möter svårt sjuka patienter med ångest över att de inte vaccinerat sig, de som ligger hos oss på Iva.
När frågan om ett vaccinpass hade varit underlättande svarar läkaren:
- Det kan framförallt motivera människor att vaccinera sig.
Joppe Pihlgren, verksamhetsledare Svensk Live, säger sitt om saken:
- Vi tycker att det är bra som en åtgärd om det skulle vara så att det blossar upp mer smitta eller mer belastning på Iva. Men det bästa vore om det går att öppna upp och att det går bra.
Läkaren: Förstår glädjen men också sjukvårdens oro
- Det är lätt att förstå studenternas glädje, att man inte har fått umgås med alla sina vänner på ett och ett halvt år. Men kanske lika lätt att förstå att vi inom vården kan känna viss oro, säger Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset i Stockholm
Hon fortsätter:
- Man hoppas att det håller, hoppas att vaccinationstäckningen räcker för att hålla sjukvården i schack. Och att det räcker för att förhindra så mycket död och svår sjukdom.
Polisen satsar på synlighet och närvaro under öppnandet
- Vi kommer se fler poliser på gatorna. Glädjedödare: Nej, men de som förstör stämningen, de ska inte vara här, säger polisen Thomas Backemo, biträdande lokalpolisområdeschef Norrmalm till SVT.
- Vi hoppas att man dricker med omdöme och serverar med omdöme.
Anna • Ena dagen släpps en studie om att vaccinet nästan är världelöst efter 7 mån , andra dagen öppnar vi upp! under pandemin var det viktigt att skydda våra äldre o de i riskgrupp, om 2 veckor är det 7 mån sen min mamma, pappa ,min sambo , mina mor och farföräldrar tog första sprutan. Är det inte längre viktigt med dessa grupper? För mig är detta ofattbart…
jag önskar jag kunde göra nått bra för personalen i hela Sverige som jobbar med covid patienter! Känns som FHM glömmer bort dessa stackarna.
Jag förstår att alla företag och staten behöver pengar , men jag tycker ändå detta är FEL!