I dag blir ungdomar mellan 15 och 17 år som begår allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt, oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för fängelse i Sverige.
Den dömde blir då inlåst på ett ungdomshem med andra dömda ungdomar, där den måste bo och gå i skolan under den tid som domstolen har bestämt.
Det vill regeringen ändra på.
Tidigare i somras presenterades ett förslag om att barn och unga som döms för allvarliga brott framöver i stället ska dömas till fängelse, genom att inrätta ungdomsavdelningar på Kriminalvårdens befintliga anstalter.
Regeringen: Brottsligheten har förändrats
Anledningen till förslaget är enligt regeringen att brottsligheten har förändrats sedan sluten ungdomsvård infördes för över 20 år sedan, samt att nuvarande system inte är anpassat för att ta hand om de grövsta brottslingarna.
– Det ska byggas särskilda avdelningar anpassade efter en ung målgrupp, med utbildning och behandling för att komma ut på andra sidan utan återfall i brottslighet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Dagens Industri.
Regeringen ger nu Kriminalvården i uppdrag att börja planera för anstalterna.
Enligt utredningsförslaget skulle lagen träda i kraft i januari 2028. Men med det nya uppdraget förväntas fängelserna stå klara att användas senast den 1 juli 2026.