När EU beslutade om nya märkningsregler för kött 2011 var Sverige drivande för att stoppa ursprungsmärkning av pyttipanna, korv, lasagne och andra produkter där olika typer av kött kan blandas. Sveriges linje vann och därför behöver bara rent kött av lamm, gris, kyckling och nöt märkas.
Det ansågs vara för dyrt och krångligt för livsmedelsföretagen att spåra varje bit i pyttipannan och märka därefter. EU-parlamentets förslag att helt enkelt skriva ”blandat kött av okänt ursprung” på förpackningarna ansågs vara mer oroande än upplysande.
Skulle kräva omfattande kontrollapparat
Eskil Erlandsson håller fast vid sin linje.
-Det skulle krävas synnerligen omfattande kontrollapparat för att härleda till land, säger han och tar ingredienserna på en pizza som exempel.
Dessutom skulle utvidgade märkningsregler inte ha stoppat hästlasagnen, som enligt märkningen enbart innehöll nötkött.
-Här har man skrivit något som produkten inte innehåller. Det är fusk i något led. Du har uppgivit något som inte är sant och för det finns det distinkta regler, säger Erlandsson.