Foto: TT

Sverige tappar i EU:s arbetslöshetsliga

Uppdaterad
Publicerad

Sverige rör sig allt längre från att nå regeringens mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Enligt nya siffror från Eurostat har Sverige fallit från femtonde till sextonde plats när det gäller vilka länder som har lägst arbetslöshet.

– I Sverige sjunker arbetslösheten tydligt, men det är glädjande att det går bra också för andra länder. Vi styr ju mot det här målet, och det är det som är i fokus för regeringens politik, så vi kommer att behöva göra ännu mer, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till SVT Nyheter.

När regeringen la fram sin budget för ett par veckor sedan visade statistik som SVT tog del av att Sverige har halkat efter i det som ibland kallas arbetslöshetsligan under den här mandatperioden.

Långt till förstaplatsen

Då hade Sverige halkat ner från tolfte plats vid inledningen av den här mandatperioden till femtonde plats i juli. Nu har Eurostat kommit med ännu färskare siffror, från augusti, och där visar det sig att Sverige halkar ytterligare, nu ned till sextonde plats.

Det ska sägas att kampen är ganska jämn mellan många länder, men det är samtidigt väldigt långt från Sveriges arbetslöshetssiffra på 6,7 procent ner till förstaplacerade Tjeckien, som har en arbetslöshet på 2,9 procent.

Sysselsättningen stark

Regeringen ser alltså ut att ha allt svårare att nå målet för arbetslösheten. Samtidigt finns det positiva signaler på den svenska arbetsmarknaden. Exempelvis har Sverige en sysselsättningssiffra som ligger i topp i Europa.

Möjligen är det någon inom regeringen som muttrar lite kring formuleringen av arbetslöshetsmålet. Trots att mycket går bra och pekar i rätt riktning, skyms sikten av ett mål som i princip bygger på att det måste gå sämre för andra länder, något som inte i sig skulle gynna den svenska ekonomin. Men Ylva Johansson håller inte med om att målet är fel satt från början.

– Det är ett bra mål, och det visar också att nu när vi har en högkonjunktur så ser vi också att ungefär hälften beror direkt på regeringens politik, och vi kommer att fortsätta jobba för att pressa ner arbetslösheten, säger Ylva Johansson.

Fakta arbetslös – sysselsatt

Sysselsatt är en person som utfört minst en timmes arbete eller haft en pågående anställning under en mätvecka. Även personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder räknas som sysselsatta.

Arbetslös är en person som inte är sysselsatt men kan och vill börja jobba inom två veckor samt har sökt jobb under de senaste fyra veckorna. Även en person som inte jobbar men väntar på att börja ett jobb inom tre månader räknas som arbetslös.

Arbetskraften är summan av sysselsatta och arbetslösa personer. Arbetskraften växer om det blir fler i arbetsför ålder, färre som studerar eller färre sjukskrivna och pensionerade.

Arbetslösheten är andelen arbetslösa av arbetskraften

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.