Sverige fick igår sitt andra bekräftade fall av apkoppor. I Europa har 119 fall konstaterats enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten och sett till hela världen, finns det minst 200 konstaterade fall enligt Världshälsoorganisationen WHO.
Vaccinet ska analyseras
Danmark får snart de första doserna av ett vaccin som förväntas ge effekt på personer som varit i nära kontakt med någon som har smittats av apkoppor. Och Sverige har nu kontaktat Europeiska myndigheten för beredskap och insatser vid hälsokriser och meddelat att man vill delta i EU:s planerade köp av vaccinet Imvanex mot apkoppsvirus.
Vaccinet är inte formellt godkänt av EU som vaccin mot apkoppor, men det analyseras just nu och analysen ska vara vägledande för beslutet om inköp.
Vill köpa in läkemedel
Sverige vill också vara med i en EU-gemensam upphandling av det antivirala läkemedlet Tecovirimat som kan användas mot apkoppsvirus.
– EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen, säger socialminister Lena Hallengren (S), i ett pressmeddelande (S).
Storbritannien har ingått avtal med den danska vaccintillverkaren om köp av 20 000 vaccindoser. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen undersöker hur mycket vaccin och läkemedel som kan komma att köpas in.
”Behöver inte vara orolig i vardagen”
Enligt Klara Sondén, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, behöver man inte vara orolig för apkoppor i sin vardag.
– Till exempel på sin arbetsplats eller när man åker kollektivt. Däremot om man har haft en ny sexpartner kan det vara läge att vara uppmärksam på symtom, säger hon.
Fakta: Apkoppor
Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.
Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.
Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.
Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.
Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.
Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.
Källa: Folkhälsomyndigheten