En man med glasögon och en blå kostym och EU-parlamentet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlie Weimers (SD) om varför hans parti avstår oftare än andra partier i EU-parlamentets slutomröstningar, och Karin Karlsbro (L) om varför hon tycker det är fel att avstå. Foto: SVT/Wiktor Nummelin/TT

Sverigedemokraterna avstår i mer än var sjätte omröstning i EU-parlamentet

Publicerad

Sverigedemokraterna väljer oftare än andra partier att inte ta ställning i EU-parlamentets omröstningar. Under den senaste mandatperioden har SD avstått i mer än var sjätte slutomröstning.

– Vi har ingenting att skämmas för i vårt arbete i Europaparlamentet, säger Charlie Weimers (SD).

När Europaparlamentet ska rösta om nya lagar och resolutioner har ledamöterna tre knappar att välja på: ja, nej och avstår.

SVT:s genomgång av slutomröstningar i parlamentet visar att det finns stora skillnader i hur ofta de svenska partierna väljer att avstå – alltså varken rösta ja eller nej.

EU-val 2024

Sverigedemokraterna avstår i mer än var sjätte omröstning, och sticker ut i jämförelse med de andra partierna.

– Vi är intellektuellt hederliga nog att konstatera att det ibland är förslag som har både för- och nackdelar ur ett svenskt perspektiv, säger Charlie Weimers (SD).

Avstod i frågor om aborträtt

Charlie Weimers har bland annat valt att avstå när parlamentet röstat om att stärka aborträtten.

SVT: Varför kan du inte säga ja eller nej till det?

– Vi anser ju att det är en fråga som bör hanteras på nationell nivå, därför har vi konsekvent röstat ”avstå”, säger han.

Liberalernas Karin Karlsbro har en annan syn på avstår-knappen. Hon har avstått i två procent av slutomröstningarna, och menar att det är en parlamentarikers skyldighet att ta ställning för eller emot de förslag som läggs fram.

– Det ska vara klara besked och man ska kunna ta ställning. Det är politikerns viktigaste uppdrag. Och det blir också tydligare för väljarna, säger hon.

Det är ju väldigt många omröstningar. Kan man verkligen ha en åsikt om allt?

– Man behöver lägga ner mycket tid för att kunna ta ställning och jag tycker det är önskvärt att alla parlamentariker anstränger sig så långt som möjligt, så att vi också ska kunna se skiljelinjerna.

SD planerar ta ställning oftare

Charlie Weimers ser gärna att SD använder avstår-knappen mer sällan under nästa mandatperiod, men säger att det förutsätter att de bjuds in till fler samarbeten med de andra grupperna i parlamentet.

– Det vi hoppas på är ju att vara med och utforma politiken under nästa mandatperiod och då kommer vi att rösta avstå mycket färre gånger, säger han.

Så har de svenska eu-parlamentarikerna röstat

SVT har med hjälp av data från How They Vote sammanställt hur de svenska eu-parlamentarikerna har röstat i 1780 slutomröstningar i Europaparlamentet mellan den 18 juli 2019 och den 25 april 2024. Siffrorna redovisas på partinivå. Frånvaro har exkluderats ur statistiken.

Parti – Avstår – Nej – Ja

L – 2,02 % – 7,20 % – 90,78 %

C – 3,44 % – 9,17 % – 87,39 %

KD – 3,52 % – 12,95 % – 83,53 %

M – 4,23 % – 11,08 % – 84,69 %

S – 4,34 % – 3,98 % – 91,69 %

MP – 5,55 % – 7,69 % – 86,76 %

V – 11,57 % – 16,65 % – 71,79 %

SD – 16,96 % – 57,37 % – 25,67 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet