Hittills i år (fram till 31 oktober) har 7.858 ensamkommande åldertestats med en ny sorts medicinsk åldersbedömning.
Genom att mäta tänder och knäled har Rättsmedicinalverket, RMV, kommit fram till att 6.628 av dessa personer är över 18 år gamla.
Men metoden är djupt ifrågasatt och anses inte tillräckligt vetenskapligt prövad. Inte ens forskarna som gjort studien tycker att metoden är tillräckligt säker.
Både Barnläkarföreningen och flera rättsläkare från RMV tog i förra veckan avstånd från hur man mäter knäleden. Enligt åldersbedömningsmetoden som används räcker det med att antingen tänderna eller knät ska anses färdigväxt för att en person ska kunna bli bedömd som vuxen.
Kritik från Österrrike
Doktor Ernst Rudolf är en ansedd internationell expert på just åldersmätningar, och är ofta expertvittne vid Österrikiska domstolsprövningar om flyktingars ålder. Han är kritisk till hur metoden används i Sverige.
– Den här nya svenska metoden följer inte den etablerade metoden för att mäta ålder som finns inom EU. Inte heller följer man EU:s artikel där det står att man måste acceptera att vissa felaktigt bedöms som minderåriga för att säkra att inga ensamkommande förlorar sin rätt till att bedömas som sårbara personer, och fortsätter:
– Internationell standard är att man tittar på tänderna och nyckelbenet för att avgöra bortom rimligt tvivel om någon är över 18 år.
Så den svenska metoden är inte bortom rimligt tvivel?
– Nej absolut inte. Det är alldeles för små belägg för att mätningen av knäet ska kunna användas, och den senaste publicerade studien visade att man kan ha färdigväxt knä när man är 17 år.
RVM försvarar undersökningarna
Rättsmedicinalverket menar dock att risken för fel är liten och Elias Palm, avdelningschef på RMV, har tidigare försvarat magnetkameraundersökning av knäleden.
– Har man mogna knäleder och mogen visdomstand då vågar vi med en hög grad av säkerhet säga att personen är 18 år eller äldre, har han tidigare sagt till SVT Nyheter.