Drygt hälften av twittrarna bakom kontot @sweden möttes för första gången i Stockholm i dag. Foto: SVT

De är Sverige på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

44 svenskar har hittills varit Sveriges officiella ansikte på Twitter. Kritikerstormen mot kontot har mojnat. Men hur har tweets om judar och onani påverkat bilden av Sverige?

I december förra året bestämde sig Visit Sweden och Svenska institutet för att göra någonting annorlunda med sitt twitterkonto @sweden – att ge kontrollen till vanligt folk. En svensk i veckan fick twittra som Sveriges offentliga röst.

Jack Werner var den förste som fick ta över kontot.

– Jag hade ingen aning om vad det var när jag fick frågan om jag ville twittra för hela Sverige. De första dagarna förlorade kontot runt 500 följare. Folk undrade var deras bilder på naturen tagit vägen, säger han.

Efter ett par dagar började utländska medier uppmärksamma kontot, efter ett par kontroversiella utspel från Jack Werner.

– Det mesta jag skrev var ganska fjäsiga skämt. Jag fick frågan vad jag gör under de långa, kalla nätterna i Sverige. Då svarade jag att jag drack kaffe, umgicks med vänner – och onanerade. För mig var det tillägget hela skillnaden mellan att ge ett kul och tråkigt svar, säger han.

När satirikern Stephen Colbert tog upp kontot i sin tv-show ”The Colbert Report” fick Jack Werner 8 000 nya följare över en natt.

– Gizmodo skrev en artikeln med rubriken ”Sweden gives full control of official Twitter account to candid masturbator”. Det är det roligaste någon någonsin skrivit om mig.

Skämdes du över att ett sådant skämt fick uppmärksamhet?

– Nej. Jag har inga problem med att vara den fåniga idioten. Om några tycker att jag är rolig så gör det ingenting om några tycker att jag är barnslig.

Kritikstorm efter uttalande om judar

Men om Jack Werners utspel fick uppmärksamhet och kritik var det ingenting mot när underhållaren Sonja Abrahamsson tog över kontot.

– Det blev mest rabalder när jag skrev och frågade vad en jude var och när jag såg mina barn och tänkte att de hade haft en fitta runt halsen, säger hon.

Michael Hooper från Al Jazeera twittrade att det var okunnigt och stötande skrivet. Nyhetssajten Mashable.com skrev om att ett ”svenskt twitterexperiment går överstyr.”

Själv säger Sonja Abrahamsson att hon tog lugnt på kritiken.

– För mig var det lugnt, det var som att se en explosion på avstånd. Du såg rökmolnet. Men det trillade också in en massa trevliga mejl från glada människor också, själva rabaldret var mest utanför.

Ångrar du vad du skrev?

– Nej, jag ångrar mig inte. Jag skrev mest på som jag brukar.

”Vände det till någonting positivt”

På Visit Sweden försökte man sitta lugnt i båten under kritikstormen. Det finns bara tre regler för @sweden-twittrarna.  De måste skriva på engelska. Tweetsen får inte bryta mot lagen, och inte göra reklam för produkter och tjänster.

– Vi tycker inte att allt som skrivs på kontot är positivt, men så länge de inte bryter mot reglerna går vi inte in och lägger saker och ting till rätta, säger Frida Roberts, enhetschef för kommunikationsenheten på Swedish Institut.

– När det stormade som mest fick vi den samlade världspressen över oss. ”Nu stänger vi väl ner kontot”, frågade de. Men vi sade nej, och vände det till någonting positivt. Sverige är öppet och transparent. Vi har marknadsfört yttrandefriheten, någonting många svenskar tar för givet, säger Johannes Karlsson, head of PR and social media på Visit Sweden.

Och så här fyra månader efteråt hyllas Sonja Abrahamsson av sina @sweden-kollegor.

– Hon tog sin absurda och spontana humor och placerade den i en annan kontext. Det gav kontot den mest intressanta utvecklingen, säger Jack Werner.

”Som ett alp-paradis med sjungande Heidis”

Har Sveriges röst på Twitter på något sätt förändrat synen på Sverige och svenskarna? Från blonda, äppelkindade och hurtiga till vulgära, onanerande och svartsynta?

Kanske, men i så fall är det bara bra, tycker de flesta av de som haft kontot.

– Vi har ju en ganska mörk mentalitet i Sverige. Vår självbild matchar inte med den bild som människor har av oss. Jag har bott i USA och där ser människor Sverige som ett alp-paradis fullt med sjungande Heidis, säger Tilde Mattsson.

– Det ger en mer äkta bild av Sverige. Om vi bara visar sandstränder och Nordic Light får folk en konstig förväntan på Sverige, säger Tommy Sollén, social media manager på Visit Sweden.

Frågan är kanske egentligen hur stor skillnad kontot har gjort.

– Det här förändrar kanske bilden av Sverige temporärt men frågar du de flesta om vad de förknippar med Sverige är det nog fortfarande ”beautiful women”, säger Jack Werner.

Några röster om att ha varit @sweden:

Thomas Helleborg (@vassaste_kniven):

”Jag är så vitt jag vet den enda från Norrland så jag svarade på många frågor om hur det är att bo i norra Sverige. Jag skulle gärna ha sett en större geografisk spridning.”

Anders Dalenius (@andersdalenius):

”Jag hade med mig kontot ut på en älgjakt, men de enda som blev arga var några från Göteborg.”

Peter Svenonius (@petersvenonius):

”Det var roligt och ärofyllt. Man hade ett helt lands varumärke på sina axlar, så jag var försiktig med vad jag skrev.”

Joakim Jardenberg (@jocke):

”Jag hade veckan när prinsessan Estelle föddes. Det stökade till det hela. Jag hade tänkt att min vecka skulle handla om att Sverige fött företag som Skype och Spotify, men jag fick svara på frågor om Estelle istället.”

Erik Isberg (@isbergerik):

”Det var surrealistiskt att se sig själv på omslaget till New York Times.”

Elin Jonsson (@orchidpussy):

”Jag fick skämthybris eftersom mina skämt blev retweetade hela tiden.”

Ellen Forselius (@ellociraptor):

”Jag fick en hel del frågor om Assange, men jag valde att ignorera dem eftersom jag kände att jag inte kunde svara.”

Magnus Jutell (@mjutell):

”Storheten var att man inte kände att vissa saker inte var tillåtet eller otänkbart, utan här får vi säga vad vi vill.”

Pär Nilsson (@selanna):

”Blandningen har varit bra. Alla från jordbrukare till statstjänstemän har skrivit.”

Christian Bruun (@blodkorv):

”Det är kul att folk skapat uppmärksamhet för kontot, även om vissa saker varit mer eller mindre genomtänkt. Jag försöker själv hitta gränsen för vad som kan provocera utan att såra.”

Fakta: @sweden

Svenska institutet och Visit Sweden ligger bakom twitterkontot, som är en del av initiativet ”curators of sweden” som är ett sorts marknadsföringsfönster för Sverige.

Varje vecka får en ny svensk bli curator, och twittra ut sina tankar och upplevelser. Från starten den 10 december har kontot gått från 8 000 till ungefär 67 000 följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.