fyrverkeri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så fort styrräntan har stigit så har bankerna höjt sina räntor – det dröjer däremot lång tid innan de höjer räntorna på spar- och lönekontot.” – Hör Sveriges konsumenter om bankernas agerande vid ränteförändringar. Foto: Marco Nilson/SVT

Sveriges konsumenter kritiska mot storbankerna: Sänker räntan för sakta

Publicerad

Svenska storbanker kritiseras för att de är snabba med att höja räntan men långsamma med att sänka, när Riksbanken justerar styrräntan. Samtidigt är svenska banker bland de lönsammaste i Europa.

– Det är ett mönster som är väl bekant – där bankerna försöker gynna sig själva på konsumenternas bekostnad, säger Yasemin Bayramoglu, Sveriges Konsumenter.

I samband med Riksbankens räntesänkning den 20 augusti har de svenska storbankerna sänkt sina utlåningsräntor. Men det går för långsamt anser den ideella organisationen Sveriges Konsumenter.

– Det är här precis det vi befarade skulle hända. Vi såg vid första räntesänkningen i våras att bankerna drog på att sänka med motsvarande, säger kommunikationsansvarig vid Sveriges konsumenter, Yasemin Bayramoglu och fortsätter:

– Det är otroligt provocerande med tanke på att många konsumenter haft det extremt tufft de senaste åren med inflationen, höga matpriser och väldigt dyra bolån och stora hyreshöjningar.

Raketer och fjädrar

Inom den nationalekonomiska forskningen finns begreppet ”rockets and feathers”, det vill säga raketer och fjädrar. Det handlar om att forskare visat att storbanker internationellt regelbundet är snabba likt raketer med att höja bolåneräntan när centralbankerna höjer styrräntan. Men när styrräntan sänks, då följer bankerna med nedåt lika långsamt som fjädrar faller.

Enligt Sveriges konsumenter syns samma mönster i Sverige, senast nu efter Riksbankens augustisänkning.

– Bankerna försöker återigen sko sig på sina kunder genom att hålla inne räntesänkningar eller en del av dem, säger Yasemin Bayramoglu.

De svenska bankernas vinstmarginaler är ovanligt höga ur europeiskt perspektiv. I en studie av Svenska Bankföreningen från oktober 2023 ligger Sverige högst i förhållandet till jämförbara länder. Under andra kvartalet i år när Riksbanken gjorde sin första räntesänkning på länge gjorde de fyra storbankerna ett sammanlagd vinst före skatt på drygt 50 miljarder kronor.

SVT har sökt de fyra svenska storbankerna chefer och Bankföreningen för intervjuer – men ingen vill i dag prata om räntesänkningarna och vinsterna.

– Byt bank! Det är det rådet vi ger hela tiden, men vi vet att det är svårt för många konsumenter att göra det. Många fler skulle behöva göra det, men det är tufft, säger Yasemin Bayramoglu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.