Mats Knutson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En försiktig optimism – att den värsta krisen är över” – Hör SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson om regeringens miljardsatsning i höstbudgeten. Foto: SVT

SVT:s Knutson om regeringens satsning: ”Försiktig optimism att den värsta krisen är över”

Publicerad

– En försiktig optimism att den värsta krisen är över, men att det är en fortsatt lågkonjunktur och läget är tufft.

Så tolkar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson regeringens tongång kring miljardsatsningen i höstbudgeten.

Tidigare på torsdagen meddelade regeringen att man kommer satsa 60 miljarder kronor i det kommande reformutrymmet. Med pengarna vill finansminister Elisabeth Svantesson (M) stärka hushållens ekonomi och få fart på den svenska tillväxten.

– Det tolkar jag som att det blir sänkt inkomstskatt, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Reaktioner

Någon som ser positivt på regeringens avvägning av reformutrymmet är Svenskt näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.

– Det visar att man satsar på en expansiv finanspolitik i det här bekymmersamma konjunkturläget som vi befinner oss i. De viktigaste reformerna för oss är att ta bort tillväxtfientliga skatter. Ta bort avtrappningen av jobbskatteavdraget och sänk skatten för lågavlönade genom ytterligare jobbskatteavdrag, säger Daunfeldt.

Sen finns det en organisation som inte är helt nöjda med omfattningen av satsningen.

– Ett lämpligt reformutrymme i år hade varit närmare 100 miljarder kronor, på grund av att Sverige har låg tillväxt, hög arbetslöshet och låg inflation, säger Torbjörn Hållö, chefekonom vid LO.

En väntad kommentar från Landsorganisationen, menar Mats Knutson.

Se mer från SVT:s inrikespolitiska kommentator i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.