Ända sedan mitten av juni, då Richard Bergström utsågs till Sveriges vaccinsamordnare, har allt gått i en ”rasande fart”, säger han.
– Vi kommer att ha flera avtal klara de närmaste veckorna, vilket är fantastiskt på så kort tid. Överlag visar det här att när det gäller, så gäller det.
Efter det att regeringen beslutat att Sverige ska delta i EU-gemensamma upphandlingar av vaccin så sker dessa tillsammans med sju andra EU-länder. I förhandlingsgruppen ingår, förutom Sverige, Tyskland, Italien, Frankrike, Nederländerna, Polen och Spanien.
Förhandlar med läkemedelsföretag
Det eller de vaccin som visar sig fungera kommer sedan att fördelas mellan EU:s länder efter folkmängd.
Som svensk representant förhandlar Bergström direkt med olika läkemedelsföretag för att få fram optioner – löften – om att få köpa ett antal doser vaccin. Därefter ska europeiska läkemedelsverket godkänna vaccinet och bestämma vilka patientgrupper som det ska användas för.
– Dessutom kommer det inte bara bli ett vaccin, utan flera, med olika beredningar för olika patientgrupper, säger Richard Bergström.
I princip finns det tre sätt, eller plattformar, som företagen använder sig av vid framtagningen av ett vaccin. Det finns dels en proteinbaserad metod, dels en metod där man utgår från mRNA, det vill säga en arvsmassesekvens, som kroppen läser av till ett protein och som immunförsvaret – förhoppningsvis – sedan reagerar på.
– Fördelen med dessa är att man kan tillverka stora volymer på förhållandevis kort tid. Miljarder doser inom loppet av ett halvår, säger Richard Bergström.
Oxfordvaccin har passerat första prövningarna
Det vaccin som Sverige är närmast att sluta avtal med är det så kallade Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University, med hjälp av Astrazeneca. Det är ett så kallat vektorbaserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna.
Detta vaccin har redan passerat de första kliniska prövningarna och ligger i startgroparna för den sista då vaccinets effektivitet och säkerhet ska testas i en större grupp människor.
Men en farhåga är att framtagningen av dessa vacciner går så snabbt att säkerheten hotas.
– Att det går fort handlar inte om att studierna är färre eller mindre, och jag har tilltro till att den europeiska läkemedelsmyndigheten inte godkänner ett vaccin som inte är tillräckligt säkert.