Medicinföretaget Aegirbios aktier har ökat kraftigt i värde på börsen. Bilden är ett montage. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SVT avslöjar: Börsraketens partners kopplas till misstänkt bedrägerihärva

Uppdaterad
Publicerad

Småspararfavoriten Aegirbio har rusat på börsen efter nyheter om mångmiljonaffärer med covidtester till Asien. Men SVT:s granskning visar att det finns flera kopplingar mellan centrala aktörer i covidtestaffärerna och bolag som Skatteverket har pekat ut som delaktiga i en mycket omfattande härva med misstänkta momsbedrägerier.

– Jag reagerar med bestörtning, säger Aegirbios vd Martin Linde.

Aegirbio i Lund har varit en av årets verkliga börsraketer. Gång på gång har man presenterat nyheter om stora affärer – framför allt gällande en omfattande försäljning av covidtester till Asien. Totalt har det handlat om ordrar värda över 800 miljoner kronor.

Men mångmiljonavtalen med de asiatiska aktörerna har inte tecknats av Aegirbio utan av ett nystartat Gävleföretag, Nowmed. Detta företag anlitade i sin tur i våras ett nystartat fraktföretag för att sköta transporterna över världen.

Kraschade börsraketen Aegirbio

SVT:s granskning visar att transportföretaget har haft flera styrelseledamöter från ett av de bolag som Skatteverket pekat ut som delaktiga i omfattande momsbedrägerier i mobilhärvan.

Vd:n regarerar starkt

Både Aegirbio och Nowmed uppger att bolaget togs över av helt andra personer innan man tecknade avtalet om samarbetet i våras. Men dokument visar att personerna inte meddelade sitt utträde ur styrelsen till Bolagsverket förrän i augusti.

Granskningen visar också att Nowmeds vd nyligen gått in som ägare och styrelsemedlem i ett annat nystartat logistikföretag, som även detta startats av samma personer bakom bolaget som pekats ut i mobilhärvan. Nowmeds vd säger till SVT att han inte känner till att han tagit över bolaget från dem, och måste kontrollera uppgifterna.

Aegirbios vd Martin Linde säger att han inte känt till detta.

– Jag reagerar med bestörtning, säger han, och framhåller att det handlar om affärer som gjorts av samarbetspartners och inte av Aegirbio själva.

Han säger att han fick frågor om transportbolagets företrädare av en journalist i somras, men att han då kontrollerade uppgifterna och fick försäkringar om att de inte längre fanns med i transportbolaget.

En av de inblandade personerna uppger själv för SVT att de lämnade transportbolaget i april men glömde att rapportera det till Bolagsverket.

Lagt bud på bolag

Det finns också en tredje koppling mellan Aegirbios partners och mobilhärvan. Sedan några veckor kretsar det mesta som skrivs om Aegirbio kring en möjlig storaffär, där Aergibio lagt ett bud på det Linköpingsbaserade medtechföretaget Dynamic Code. Affären har bland annat möjliggjorts genom en riktad nyemission.

SVT:s granskning visar att även ett av bolagen i nyemissionen har koppling till mobilhärvan. En av bolagets styrelseledamöter har haft ett företag som i ett beslut från Skatteverket pekats ut som delaktigt i de misstänkta bedrägerierna.

Även detta uppger Martin Linde kommer som en överraskning för honom. Han uppger att Aegirbio nu initierar en egen utredning av händelserna.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet