• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT förklarar: Nobelpriset i medicin 2023 till mRNA-forskare

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i medicin går i år till Katalin Karikó och Drew Weissman. Deras arbete gjorde det möjligt att snabbt ta fram ett covidvaccin som kunde begränsa pandemin och rädda miljontals människor. Så här kan deras fynd användas i framtiden.

“Genom sina banbrytande fynd, som i grunden har förändrat vår förståelse av hur mRNA interagerar med vårt immunsystem, bidrog pristagarna till den oöverträffade hastigheten av vaccinutveckling under ett av de största hoten mot människors hälsa i modern tid”. Så skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande om priset.

mRNA, där m står för messenger (budbärare), upptäcktes redan för 40 år sedan. Förhoppningen har varit att kunna använda det för att ta fram bland annat vaccin mot olika infektionssjukdomar.

– Upptäckten har varit till stor nytta för mänskligheten eftersom den gav oss covidvaccin, säger Victoria Dyring, programledare för SVT:s Vetenskapens Värld.

Men upptäckten att man kan förändra mRNA kan också användas mot andra sjukdomar – som cancer.

Se klippet där SVT:s vetenskapsreporter Victoria Dyring förklarar hur mRNA kan användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.