Kvinna får vaccin mot covid 19.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Covidvaccin togs fram med rekordfart. Bakom två av vaccinen finns forskarna som under decennier utvecklade mRNA-tekniken. Foto: Koen van Weel

Få trodde på Karikós forskning: ”Alla tyckte den var jättetråkig”

Uppdaterad
Publicerad

Katalin Karikó har ofta fått höra att hon sysslar med tråkig forskning. Nu har hon och Drew Weissman tagit emot Nobelpriset i medicin för den grundforskning som lett fram till utvecklingen av covid-19-vaccinet.

Katalin Karikó växte upp i staden Szeged i södra Ungern. När hon började på universitetet visste hon vad hon ville:

– Jag var inte supersmart när jag var ung, men jag gillade att studera växter. Men alla sa ”Åh det är så tråkigt”, säger hon i en intervju i Journal of Clinical investigation från 2021.

Nobelpriset 2023

Och som forskarstudent forskade hon på lipider.

– Återigen tyckte alla att det var jättetråkig forskning.

Sedan dess har Katalin Karikó fortsatt sin bana inom forskningsområden där hon har haft svårt att entusiasmera framför allt forskningsfinansiärer. Detta gjorde att hon 1995 fick sluta på University of Pennsylvania efter att hennes forskning kring mRNA blivit nekad finansiering gång på gång.

Träffade Drew Weissman

Några år senare mötte hon Drew Weissman och blev erbjuden ett jobb i hans forskargrupp. De sprang på flera problem med att använda mRNA i behandling eftersom det skapade bland annat inflammation.

Redan 2005 lyckades de lösa problemen. Men det var inte förrän under covid-19-pandemin som tekniken fick sitt stora genombrott.

– Utan grundforskning hade vi inte sett några av de vacciner vi har idag, säger Ali Harandi, docent i klinisk immunologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Svårt att finansiera grundforskning

Grundforskningen på mRNA-molekylen hade en avgörande roll för framtagandet av vaccinet under covid-19-pandemin. Och i dag går mycket pengar till finansiering av forskning på mRNA-vaccin.

Men mer resurser bör läggas på grundforskning för att också kunna hantera framtida pandemier, menar Ali Harandi.  

– I Sverige är det katastrof. Finansieringen är väldigt begränsad. Vi behöver en hållbar strategi för att hantera pandemier, och att finansiera grundforskning är en sådan, säger Ali Harandi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet