Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hans första fråga var: ”Har jag fått det tillsammans med Katalin?'” säger Anna Wedell, ledamot Nobelkommittén, om när pristagarna nåddes av nyheten. Foto: Eric Thayer/Paco Paredes/TT

”Första gången mänskligheten har kunnat bekämpa en pandemi med ett vaccin”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2023 delas lika mellan Katalin Karikó och Drew Weissman för deras arbete med att utveckla mRNA-tekniken som har gjort att covidvaccin kunde tas fram med rekordfart.

– Det är första gången mänskligheten har kunnat bekämpa en pandemi med ett vaccin, säger Anna Wedell, professor i medicinsk genetik.

”De två Nobelpristagarnas upptäckter var avgörande för att utveckla effektiva mRNA-vacciner mot covid-19 under pandemin i början av 2020. Genom sina banbrytande fynd, som i grunden har förändrat vår förståelse av hur mRNA interagerar med vårt immunsystem, bidrog pristagarna till den oöverträffade hastigheten av vaccinutveckling under ett av de största hoten mot människors hälsa i modern tid”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Färdigställs i kroppen

Vaccin med budbärar-RNA, alltså mRNA, är en ny teknik där vaccinet färdigställs inne i våra kroppar. Vaccinet smugglar in ritningar för virusprotein i våra celler i form av mRNA-molekyler. Cellerna kan då tillfälligt producera virusproteinet, vilket i sin tur leder till att kroppens immunförsvar lär känna viruset.

Nobelpriset 2023

Nästa gång det dyker upp känner kroppen igen ”fienden” och kan bekämpa viruset.

– Det är ett helt nytt sätt att göra vaccin som blev helt avgörande för att kunna bemästra den senaste pandemin, säger Anna Wedell, professor i medicinsk genetik i SVT:s sändning.

Började forska om mRNA på 1990-talet

Både Katalin Karikó och Drew Weissman har arbetat med mRNA sedan 1990-talet. Då var det ett ytterst litet forskningsområde och de hade svårt att få finansiering till sin forskning.

När covid-19 pandemin slog till i början av 2020 utvecklades två vaccin i rekordfart. De godkändes redan i december 2020 och hade en skyddseffekt på 95 procent.

– Katalin Karikó har varit otroligt målmedveten och passionerat intresserad av just RNA som molekyl för att kunna använda den i någon form av behandling, säger Anna Wedell.

Ungerska Katalin Karikó är 68 år och professor vid både Szegeds universitet i södra Ungern samt University of Pennsylvania.

Drew Weissman är 64 år och föreståndare för Penn Institute for RNA Innovations.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet