Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vetenskapsreportern Johan Bergendorff berättar vilka han tror kan tilldelas Nobelpriset i medicin. Foto: SVT

Vaccinet som tog oss ur pandemin kan få årets Nobelpris i medicin 2023

Uppdaterad
Publicerad

Covidvaccin togs fram med rekordfart. Bakom två av vaccinen finns forskarna som under decennier utvecklade mrna-tekniken. I dag kan de belönas med Nobelpriset i medicin, tror SVT:s vetenskapsreporter Johan Bergendorff.

Upptäckten, som gjorde covidvaccinen med mrna-teknik möjliga att få fram på ett år istället för minst tio som det brukar ta för nya vaccin, ligger högst på Johan Bergendorffs lista över årets Nobelpriskandidater.

Bakom forskningen ligger en kvinna, ungerskfödda 68-åriga Katalin Karikó, tillsammans med den 64-årige amerikanen Drew Weissman.  

Nobelpriset 2023

– Det pågår nu forskning för att få fram nya mrna-vaccin mot bland annat borrelia, influensa och cancer, så det är en framtidsteknik, säger Johan Bergendorff.

Mysteriet med tarmfloran värdig Nobelkandidat

En annan upptäckt värdig att belöna vore upptäckten av människans rika tarmflora, det som kallas mikrobiom, anser Johan Bergendorff. 

– Tarmfloran är som ett extra organ som påverkar många saker i kroppen. Det finns fler bakterier i våra tarmar som jobbar för oss än celler i vår kropp. Starka kandidater är amerikanerna Jeffrey Gordon, 75 år, som kallas mikrobiomforskningens fader och 80-årige Dennis Kasper tillsammans med 46-årige nyzeeländaren Rob Knight.

Samtidigt hoppas Johan Bergendorff på fler kvinnor bland pristagarna, som hittills endast utgör 5 procent av samtliga Nobelpristgare i medicin eller fysiologi. Ett av namnen på hans önskelista är 77-åriga amerikanskan Mary-Claire King.

Upptäckte gen som ökar risken för bröstcancer

– Hon upptäckte en speciell gen som kallas brca1 som kraftigt ökar risken för bland annat bröstcancer. Kvinnor kan i dag göra ett gentest för att upptäcka om de är bärare av den genen. Av dem som har genen så väljer vissa att operera bort både friska bröst och äggstockar, säger han och fortsätter:

– Kanske kan hon få priset ihop med amerikanen Dennis Slamon, 75, och snart 80-årige tysken Axel Ullrich som lagt grunden för Herceptin, den första antikroppsmedicinen mot cancer.

Se tillkännagivandet av Nobelpriset i medicin med start 11.25 i SVT 1 eller på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet