Varför gör Tele2 och Comhem detta?
För att Tele2 och Comhem hoppas att man gemensamt ska kunna bli starkare.
Det innebär att de 3,9 miljoner kunder som Tele2 har kommer få möjlighet att använda Comhems tjänster. På samma sätt hoppas man att Comhems 0,8 miljoner kunder kommer börja använda Tele2.
Hur påverkar detta konkurrensen?
I dag är Telia den stora jätten. Om sammanslagning går igenom så kommer man kunna utmana Telia och ha ett lika utbrett utbud av tjänster som Telia har idag.
Det innebär förhoppningsvis att konkurrensen kommer att öka. Det märker vi kunder av genom att priserna på mobila bredband och vanliga bredband pressas. Förhoppningsvis får vi även snabbare bredaband genom detta.
Ledningen hoppas att man kommer tjäna 450 miljoner kronor de närmaste fem åren på att kunderna kommer att använda de gemensamma tjänsterna.
Kommer affären gå igenom?
Mycket talar för att Tele2:s köp av Comhem går igenom, eftersom att de båda företagen har samma huvudägare, Kinnevik som kontrolleras av familjen Stenbeck.
Vad som kan ställa till det är att Kinnevik bara kontrollerar cirka 20 procent av Comhem vilket gör att det kan finnas aktieägare som inte får tillräckligt bra betalt eller vill ha bättre villkor.
Men den stora stötesteten är att affären måste godkännas av konkurrensverket och EU-kommissionen. I dag på presskonferensen så poängterade man tydligt att Kinnevik är beredda på att göra vissa eftergifter om EU-kommissionen så kräver.
Det kan bli aktuellt att man till exempel gör något åt koncernen MTG, som Kinnevik också äger. Detta eftersom att man kommer bli en stor aktör inom mediavärlden i Sverige om affären går igenom.
Om man nu får klartecken så hoppas man att affären kommer att slutföras som tidigast någon gång under andra halvåret av 2018. Det är då som försäljarna kommer ringa och ge Tele2:s kunder erbjudande om att skaffa Comhem och tvärt om.
Hur blir det för personalen?
I vanliga fall vid sammanslagningar så är ofta ett mål att man ska dra ner på personalen – så är inte fallet nu.
Eftersom bolagen har olika inriktningar är rationaliseringspotentialen är ganska liten. Däremot är det klart att flera i toppen får gå när två ledningar blir en. Klart redan nu är till exempel att Comhems vd Anders Nilsson blir vd i nya stora Tele2.