Senaste trenden i 3D-gjorda köttvärlden: Växtbaserad ”oxfilé”

Uppdaterad
Publicerad

Ett slovenskt företag har gjort vad de kallar världens första växtbaserade filet mignon. SVT:s reporter bestämde sig för att prova biffen – för att se hur den står sig mot originalet.

De växtbaserade alternativen till traditionella köttprodukter har blivit många fler under de senaste åren. Men att återskapa smak, textur och utseende av riktigt kött har visat sig vara svårt.

Precis som många andra köttsubstitut är det växtbaserade köttet från Slovenien gjort av bland annat soja, vete, solrosolja och rödbetspulver. Men processen som används för att skapa köttstycket är i mångt och mycket höljt i dunkel. Företaget vill själva inte gå in på några detaljer, förutom att det är ”3D-konstruerat”.

Gustav Johansson på restaurang Chouchou säger att det slovenska företaget använder en maskin som lägger ingredienserna i ett mönster som gör att vegoköttet i praktiken får både fibrer och marmorering som efterliknar riktigt kött.

– Det är väldigt likt kött. De har gått ner på egenskapsnivå för att få fram textur och utseende som man har återskapat med hjälp av växtbaserade produkter, säger han.

Dyrt alternativ i dagsläget

Just nu finns produkten inte i lager, men tidigare har priset för privatpersoner legat på 700 kronor kilot. 

Gustav Johansson pekar på två faktorer bakom det höga priset: Den småskaliga produktionen, och distributionssvårigheter till den svenska marknaden.

– Under nästa år kommer det komma mer storskaligt hit. Och då kommer priset för konsumenter också bli mycket lägre förhoppningsvis, säger han.

Tror du att det här är framtiden?

– Absolut, 100 procent. Nu när växtbaserade produkter börjar bli bra nog att konkurrera med kött, varför ska man då välja köttbiten som till slut kommer vara dyrare och ha ett högre klimatavtryck?, säger Gustav Johansson.

Så hur smakar ”köttet”? I klippet ovan får reda på mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.