De flesta medlen mot mygg och fästingar innehåller kemikalien dietyltoluamid, eller DEET som det också kallas, och så har det varit sedan ämnet började säljas på 60-talet. Varianter av myggmedel med naturliga ingredienser finns, men fungera oftast inte lika bra som produkter med DEET.
Men det kan det nu bli ändring på menar flera experter.
– Faktum är att Nootkatone till och med är lite bättre än standarden idag, säger Marcus Stensmyr, lektor och myggforskare på biologiska institutionen vid Lunds universitet.
Godkänt i USA
Ämnet har nu blivit godkänt för användning av den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA. Men den som är sugen på ett nytt myggmedel får vänta lite till. Produkter med ämnet väntas finnas i amerikanska butiker först om några år.
– Sen väntats samma process i Europa och här är processerna ännu lite längre.
Men kan vanlig grapefrukt verkligen vara ett effektivt myggmedel? SVT:s reporter gned in ena armen i grapefruktskal och saft och den andra i vanligt myggmedel. Se vilken arm som blev mest myggbiten i videon ovan.
Fakta: Det här är nootkatone
Ämnet nootkatone är inget nytt påfund och finns redan idag i små mängder i produkter som smakar eller luktar grapefrukt.
Nootkatone är en naturlig organisk förening som framförallt finns i skalet till grapefrukten, men kan även hittas i speciella cederträd i USA.
Ämnet stannar på huden i flera timmar och har en behaglig doft.
Mygg, fästingar och andra kryp får något som liknar ett epileptiskt anfall av ämnet och svimmar eller dör.
Källa: CDC