Tre individer står sida vid sida i en delad bild, omgivna av gröna växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad människor vid Centralstationen i Stockholm tycker om regeringen och se resultatet av Verians undersökning. Foto: SVT

SVT/Verian: Jämnt mellan blocken när väljarna sätter betyg

Uppdaterad
Publicerad

45 procent av väljarna tycker att regeringen gör ett bra jobb. Det visar SVT/Verians senaste opinionsundersökning. Samtidigt är det jämnt i opinionen och 48 procent tror att en socialdemokratiskt ledd regering skulle ha skött sitt arbete bra.

En ny budget ligger på bordet, Socialdemokraternas lotteri har granskats och utredningen om hur nyetablering av kärnkraft ska finansieras har presenterats.

I ljuset av det här visar SVT/Verians senaste undersökning att 45 procent av väljarna tycker att regeringen gör ett bra jobb. En minskning med 3 procentenheter i jämförelse med föregående mätning, en förändring som dock inte är statistiskt säkerställd.

– Under första halvåret ökade betyget för regeringens arbete tydligt, en trend som nu är bruten. Det verkar inte som att höstbudgeten och den efterföljande debatten har stärkt väljarnas syn på regeringens arbete, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

45 procent av väljarna tycker att regeringen gör ett bra jobb. Foto: Grafik: Atoosa Falsafi

Färre ger dåligt betyg till S trots lotterigranskning

Oppositionen ligger kvar på samma nivåer som tidigare – 48 procent tror att de hade gjort ett bra jobb som regering. En skillnad från förra undersökningen är att det är allt färre som tror att de hade gjort ett sämre jobb än regeringen. 42 procent tror att en socialdemokratiskt ledd regering hade skött sitt arbete dåligt som regering till skillnad från juniundersökningen där den siffran var 47 procent. En statistiskt säkerställd förändring.

– Det är värt att notera att betyget på oppositionen som regeringsalternativ inte har försvagats trots den omfattande kritiken mot Socialdemokraternas lotterier. Snarare stärker oppositionen sin ställning något jämfört med i juni, säger Per Söderpalm.

48 procent av väljarna tror att en socialdemokratiskt ledd regering hade gjort ett bra arbete. Foto: Grafik: Atoosa Falsafi
40 procent av väljarna tror att en socialdemokratiskt ledd regering hade gjort ett bättre jobb än regeringen. Det är samma siffra som i juni när mätningen gjordes senast. Foto: Grafik: Atoosa Falsafi

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Verians opinionsundersökning baseras på drygt 1 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år.

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Undersökningen genomfördes under dessa datum: 23 till 25 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.