Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Söderpalm från Verian svarar på frågor om de senaste opinionsmätningarna. Foto: Michael Jansson/SVT

Vändning i opinionen: Fler tycker regeringen gör ett bra jobb

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsinstitutet Verian har undersökt hur allmänheten betygsätter regeringens arbete och jämfört med tidigare mätningar får regeringen ett bättre betyg. Enligt mätningen som gjorts i juni är det fler som tycker att regeringen gör ett bra arbete än vad det är som tycker att den inte sköter sig vilket är första gången denna mandatperiod.

Sedan regeringen tillträdde 2022 har Verian mätt hur allmänheten betygsätter styret. En klar majoritet har ända sedan mätandet startade sagt att regeringen sköter sig dåligt. Men i junimätningen kan man se en statistiskt säkerställd uppgång bland de som svarar att regeringen gjort ett bra jobb.

– Alla mätningar fram till nu har varit negativa för regeringen. Nu märker man en ganska markant skillnad, säger Per Söderpalm på Verian.

Almedalen 2024
Förändringen mellan juni och december är statistiskt säkerställd. Foto: SVT Grafik

Frågan har även ställts om de svarande tror att en S-ledd regering ihop med C, MP och V skulle ha gjort ett bra jobb. Här har nivåerna under hela mandatperioden legat relativt jämnt.

Foto: SVT Grafik

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 2 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet