Muharrem Demirok och Johan Pehrson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det går trögt för mittenpartierna Centerpartiet och Liberalerna. Foto: TT/SVT

SVT/Verian: Lägsta stödet för de liberala partierna någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen munter läsning för Centerpartiet och Liberalerna i SVT/Verians februarimätning. Mittenpartierna får tillsammans det lägsta stödet i opinionen sedan institutets mätningar inleddes för över 50 år sedan.

Oppositionens övertag minskar något, men med ungefär ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet är det i princip stiltje i den svenska opinionen. Socialdemokraterna ligger oförändrat på 33,7 procent, medan Sverigedemokraterna behåller sin andraplats och noterar en liten uppgång till 20,9 procent – partiets högsta siffra på ett år. Strax bakom återfinns Moderaterna på 19,7 procent. I februarimätningen finns ingen statistiskt säkerställda förändringar jämfört med januari.

– Stödet för Tidöpartierna har ökat de senaste månaderna och gapet mellan blocken är nu det minsta sedan oktober 2022. Det är främst Sverigedemokraterna som står för uppgången. Partiet har bland annat lockat tillbaka en del väljare som tidigare lämnat för Socialdemokraterna, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig för Verian.

Skillnaden mellan blocken är i februari 3,8 procentenheter.

Skillnaden inom parentes är jämfört med föregående månad. Foto: SVT Grafik

Tufft för mittenpartier

Samtidigt går det att slå fast att utvecklingen går åt fel håll för landets liberala partier där den breda mitten just nu ser påtagligt smal ut.

Centerpartiet får 3,8 procent, jämfört med valresultatet på 6,7 procent, och Liberalerna hamnar en bra bit under spärren på 2,5 procent, vilket är nästan en halvering från 2022.

– Centerpartiet och Liberalerna får tillsammans sin lägsta notering sedan Verian inledde mätningarna 1967. Även i Stockholmsregionen, där partierna länge hade ett ganska starkt stöd, ligger båda nu runt riksdagsspärren, säger Per Söderpalm.

Lag och ordning tillbaka

Mätperioden präglas av både sprängningar och masskjutningen i Örebro.

– Det gör att lag och ordning är tillbaka som den klart största frågan i det politiska samtalet. Det är en dagordning som brukar gynna de större partierna. Hur efterspelet av skjutningen påverkar väljarna på sikt är alldeles för tidigt att säga, säger Per Söderpalm.

Noterbart är också att Vänsterpartiets nedåtgående trend bryts och att Miljöpartiet ligger stabilt runt en procentenhet högre än valresultatet. Kristdemokraterna balanserar fortsatt precis runt riksdagsspärren med 4,1 procent.

Så här gjorde undersökningen

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Februari månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 27 januari – 9 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.