Tatuering på jobbet inte alltid okej

Uppdaterad
Publicerad

Stora tatueringar blir allt vanligare. Men har du alltför iögonfallande bilder på kroppen kan det stänga dörren för vissa jobb, åtminstone kan du tvingas dölja konstverken väl.

På SAS kommer du aldrig att se en tatuering på någon som serverar ditt flygplanskaffe. Det är inte tillåtet för personal som jobbar utåt mot passagerare.

– Nej, inga synliga tatueringar eller piercingar. Vi har uniformsregler som beskriver hur SAS ska framstå, och då gäller att man inte har symboler eller tatueringar som passagerare skulle kunna ha en negativ uppfattning om, säger Knut Morten Johansen, företagets presschef.

Inget stötande

Även SJ har samma regler för de anställda som möter resenärer på tåg och stationer.

– Den som har en tatuering på armen får ha en långärmad skjorta. Som SJ-medarbetare möter du alla typer av människor, då ska du ha en neutral framtoning, säger Helga Baagøe, SJ:s kommunikationsdirektör.

Inte alla servicebranscher är så strikta. På reseföretaget Ving till exempel är det helt okej att flasha sina tatueringar för gästerna.

– I dag har ju var och varannan tatueringar och våra guider är ofta unga. Men självklart får man inte ha tatueringar som kan upplevas stötande, säger informationschef Magdalena Öhrn.

I USA har armén nyligen skärpt reglerna för var och hur soldater får tatuera sig. Det är till exempel hädanefter förbjudet med tatueringar i nacken och på huvudet.

En hygienfråga

Inom svenska försvaret finns däremot ingen skriftlig policy, och alltså inget generellt förbud.

– Man får göra en bedömning från fall till fall. Det får inte vara något kränkande eller sexistiskt som strider mot våra värderingar, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Även polisen i Sverige får uttrycka sin personlighet genom att gadda sig.

Inom både vården och restaurangbranschen är piercingar och andra synliga smycken bannlysta.

– Smycken, klockor och armband ska lämnas hemma. Men det är en hygienfråga. Tatueringar finns det inget förbud mot inom vården, säger Cecilia Sandahl, presschef på Vårdförbundet.

Gammal konstform

  • Tatueringskonsten har funnits i många kulturer världen över. De äldsta bevarade tatueringarna finns på 4.000 år gamla egyptiska mumier.
  • Tatuering var i modern tid länge mest vanligt bland sjömän och kriminella innan det blev mode. Tatueringen kan tas bort med laserteknik.
  • Risker kan vara infektioner, allergier och ärrbildningar. Den allvarligaste hälsorisken är att få någon typ av blodsmitta.

Källa: Nationalencyklopedin, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.