Även Google och Facebooks ägarbolag Meta har stramat åt och videomötesföretaget Zoom beordrade tidigare i veckan sina anställda att återvända till arbetsplatsen i större utsträckning.
Anställda på Amazon har protesterat mot de ökade kraven att vara på plats och menar att arbetsmoralen påverkas. I dag har företaget som policy att anställda ska vara på kontoret minst tre dagar i veckan. Några ser varningsmejlet som ett tecken på att ännu högre närvarokrav är på gång.
Lena Lid Falkman menar att företagen tycker att det är svårt att få till kulturen, samhörigheten och kompetensöverföring när medarbetare jobbar på distans.
– Men också kontrollen, hur det går för folk och hur de mår.
Svårt att kalla tillbaka människor
Även i Sverige har möjligheterna att jobba distans genom så kallat hybridarbete, där man varvar distans med jobb på arbetsplatsen, ökat efter pandemin.
Lena Lid Falkman berättar att många vill jobba hemifrån. Dessutom har många arbeten blivit mer digitala, till exempel med digitala möten.
– Det blir svårt att motivera varför man ska sitta på kontoret och göra massor med saker digitalt.
Det är inte helt lätt för företag att nu ändra sina policys och kalla tillbaka människor.
– Man kan uppleva en brist på tillit från arbetsgivaren. Folk undrar om det handlar det om att vara där och sitta av timmar. Jag tror att folk kommer att söka sig till företag där man får bestämma mer själv.
Distansarbete passar inte alla
Samtidigt finns också de som inte mår bra av att jobba hemifrån men kanske ändå gör det för att det känns enkelt, berättar Lena Lid Falkman. En del kan få mer energi av att vara på kontoret.
– Vissa individer levererar sämre hemifrån. Det kan vara svårt för företagen att komma åt dem och då är det lättare att kalla tillbaka alla.
Hör vad de stora fördelarna med distansarbete är enligt Lena Lid Falkman i videon ovan.