Maria Taranger, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, berättar att 27 av 150 diabetiker som blivit kallade antingen avbokade eller vände i dörren när de fick veta vilket vaccin de skulle få:
– Det är en helt vansinnig riskvärdering de gör, säger hon till Göteborgs-Posten.
Region Dalarnas chefläkare Roger Larsson säger till P4 Dalarna att det stora flertalet som får vaccin är tacksamma. Men samtidigt har stämningen på vårdcentralerna stundtals varit aggressiv när vissa patienter vägrat ta emot Astra Zenecas vaccin och i stället krävt ett annat:
”Nästintill hot”
– Tyvärr finns det ett inte helt litet antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonalen, som får ta emot nästintill hot. Patienter som säger ”Vi vet att ni har ett annat vaccin i lokalerna och jag kräver att få det innan jag går härifrån.”
Även från region Stockhom kommer vittnesmål om hur människor avbokar eller vänder i dörren när de får veta att det är Astra-vaccin de ska få.
I en intervju med Aftonbladet förklarar och försvarar statsepidemiolog Anders Tegnell Sveriges vägval: Att först använda det brittisksvenska läkemedelsföretagets vaccin till personer under 65 för att sedan göra helt om och enbart erbjuda det till dem över 65.
– Det finns starka signaler om en koppling mellan detta vaccin och en väldigt ovanlig typ av koagulationsrubbning som kan leda till döden. Denna typ av signal finns inte bland de äldre trots att väldigt många äldre är vaccinerade, säger Anders Tegnell.
”Nyttan större än riskerna”
Flera länder, däribland Norge och Danmark, har tills vidare stoppat distributionen av Astra Zenecas vaccin. Men enligt Tegnell finns det, trots många miljoner utdelade doser, inte en enda rapport om allvarliga biverkningar där den drabbade varit över 65 år.
Vaccinet anses ge gott skydd mot covid-19, som särskilt i denna åldersgrupp kan utgöra en livshotande sjukdom. Därmed anser Tegnell, i likhet med den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, att nyttan med Astra Zencas vaccin vida överstiger riskerna.
Åtskilliga svenskar verkar tycka tvärt om.
Användningen av Astra Zenecas vaccin mot Covid-19 i Sverige
- 29 januari godkänns Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Folkhälsomyndigheten beslutar att använda vaccinet för de som är yngre än 65 år. Grunden för den åldersbegränsningen är att det, vid den tidpunkten, finns för lite data om vaccinets skyddseffekt för personer som är 65 år och äldre.
- 4 mars rekommenderas vaccinet även för personer som är 65 år och äldre. Tre studier från Storbritannien har visat att Astra Zenecas vaccin har en god skyddseffekt även för personer som är 80 år och äldre.
- 16 mars beslutar Folkhälsomyndigheten att tillfälligt pausa användningen av vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca. Myndigheten vill invänta ett utlåtande från EMA om eventuella samband mellan vaccinet och rapporterade eventuella biverkningar.
- 18 mars slår EMA fast att det inte finns någon ökad risk för blodproppar i samband med vaccination av Astra Zenecas vaccin. EMA fortsätter dock att utreda fallrapporter om blodproppar i kombination med blödningar. I dessa fall handlar det om blodproppar på ovanliga ställen i kroppen och i kombination med blödning.
- 25 mars Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 fortsätter användas i Sverige för att skydda personer som är 65 år och äldre. Pausen bland yngre fortsätter i väntan på ytterligare utredning om händelserna med blodproppar i kombination med blödningar hos personer är kopplade till vaccinet eller inte.
Källa: Folkhälsomyndigheten