Anders Tegnell säger i intervjun att han förstår de äldre som känner sig uppgivna efter att ha fått leva isolerade under pandemin.
– Vi jobbar väldigt hårt med att hitta strukturer så att man kan vara i lite mer kontakt med sina nära och kära, och jag tror att vi är rätt nära att hitta en bra modell för det, säger han.
Blandade tolkningar
Han menar att tolkningarna av restriktionerna och råden varit blandade, och att vissa kanske skulle kunna dra ner på självisoleringen.
– Många äldre har kanske isolerat sig ännu mer än man skulle behöva. Man kan ju faktiskt vara ute och träffa folk utan problem så länge man håller avstånd, säger han.
Avvaktar på grund av smittoläge
Folkhälsomyndigheten har sedan ett tag tillbaka börjat se över de riktade råden och restriktionerna som ges till personer i riskgrupper och i åldersgruppen 70 plus, med syftet att även dessa ska känna att de kan röra sig ute i samhället.
Men då smittotalen just nu visar på en uppåtgående trend har myndigheten valt att avvakta med eventuella förändringar. Tegnell kopplar ihop ökningen med att semestertiderna är slut och många återvänt till sina arbetsplatser. Förhoppningsvis planar effekten ut om några veckor och läget blir mer stabilt igen, uppger han.
Långvariga konsekvenser
Trots att de riktade råden inom snart alltså kan komma att ändras, kommer pandemins effekter på vardagen vara långlivade. Tegnell framhåller att tänket kring stora folksamlingar, handhygien och tillgång till handsprit även framöver kan behöva ses över.
– ”Restriktioner” har en sådan negativ klang, men vi måste nog inrätta våra liv mer efter att skydda de äldre. Om detta blir via vaccin eller på annat sätt får vi se, säger han i Helgstudions intervju.
Hör mer i klippet.