Enligt forskarna finns det data från flera länder som styrker att barn är smittsamma – och data från Sverige som styrker att barn kan bli allvarligt sjuka.
De resonerar även kring att smittofallen dalat sedan skolorna stängde, vilket man anser går emot Folkhälsomyndighetens senaste rapport. I rapporten dras slutsaten att smittspridningen på skolor under våren har varit låg.
Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i mikrobiell patogenes, är en av de 26 forskarna bakom debattartikeln. Tillsammans ingår de i organisationen Vetenskapsforum covid-19. Söderberg-Nauclér säger att FHM:s rapport, en jämförelse mellan Finland och Sverige, inte räcker som bevis.
– Man kan verkligen inte dra den slutsatsen, provtagningen gjordes bara om man lades in på sjukhus. Det finns ingen kunskap om smittspridningen i skolor än, säger hon.
– Vi vill inte vara alarmistiska, utan vi försöker ta del av den kunskap som finns.
Fler unga med antikroppar
Något som lyfts i debattartikeln är Uppsala regions testsiffror av antikroppar. Av de drygt 38 000 som testades var det personer under 20 som i större utsträckning bar på antikroppar. I åldrarna 10-19 år låg det på 28 procent.
– Det måste ju komma någonstans ifrån, de kan inte alla ha blivit smittade på badstranden i sommar, säger Söderberg-Nauclér.
Anders Tegnell delar inte forskarnas uppfattning av smittspridningen bland unga.
– Läser man ECDC:s genomgång av kunskapsläget är de tydliga med att barn smittas relativt ofta, men de smittar väldigt mycket mindre än vuxna. Det är definitivt inte barnen som driver pandemin.
Munskydd i skolan
Ett förslag som forskarna presenterar för att hindra spridningen är att lärare och elever ska bära munskydd.
– Munskydd hjälper, därför bör man använda det. Mina barn får inte gå till skolan utan skydd, säger Cecilia Söderberg-Nauclér och fortsätter:
– Tegnell säger att det skulle vara ett problem att man pillar sig i ansiktet, men inga studier visar det.
Anders Tegnell säger att munskydd är en komplicerad åtgärd.
– I Österrike försökte man införa det i skolorna, men man backade eftersom det hade för mycket praktiska konsekvenser. Och att införa munskydd i en miljö där den minsta smittspridningen sker, det blir konstigt, säger han.
Vilka är Vetenskapsforum covid-19?
• Vetenskapsforum är en organisation bestående av cirka 40 forskare och läkare.
• De jobbar med att informera om hur de anser att coronastrategin bör utformas, samt spridandet av forskning och studier.
• Vetenskapsforum står bakom debattartikeln i Dagens Nyheter.