• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, svarar på en debattartikel som riktar kritik mot Folkhälsomyndighetens strategi inför skolstarten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Tegnell svarar på kritiken inför skolstarten: ”Barn driver inte pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten gör fel bedömning om barns smittsamhet, skriver 26 forskare på DN Debatt. Nu svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på kritiken:

– Det finns en risk att sprida mycket oro inför skolstarten och det tycker jag är onödigt, säger han till SVT Nyheter.

Enligt forskarna finns det data från flera länder som styrker att barn är smittsamma – och data från Sverige som styrker att barn kan bli allvarligt sjuka.

De resonerar även kring att smittofallen dalat sedan skolorna stängde, vilket man anser går emot Folkhälsomyndighetens senaste rapport. I rapporten dras slutsaten att smittspridningen på skolor under våren har varit låg.

Coronapandemin

Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i mikrobiell patogenes, är en av de 26 forskarna bakom debattartikeln. Tillsammans ingår de i organisationen Vetenskapsforum covid-19. Söderberg-Nauclér säger att FHM:s rapport, en jämförelse mellan Finland och Sverige, inte räcker som bevis.

– Man kan verkligen inte dra den slutsatsen, provtagningen gjordes bara om man lades in på sjukhus. Det finns ingen kunskap om smittspridningen i skolor än, säger hon.

– Vi vill inte vara alarmistiska, utan vi försöker ta del av den kunskap som finns.

Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i mikrobiell patogenes. Foto: Privat

Fler unga med antikroppar

Något som lyfts i debattartikeln är Uppsala regions testsiffror av antikroppar. Av de drygt 38 000 som testades var det personer under 20 som i större utsträckning bar på antikroppar. I åldrarna 10-19 år låg det på 28 procent.

– Det måste ju komma någonstans ifrån, de kan inte alla ha blivit smittade på badstranden i sommar, säger Söderberg-Nauclér.

Anders Tegnell delar inte forskarnas uppfattning av smittspridningen bland unga.

– Läser man ECDC:s genomgång av kunskapsläget är de tydliga med att barn smittas relativt ofta, men de smittar väldigt mycket mindre än vuxna. Det är definitivt inte barnen som driver pandemin.

Munskydd i skolan

Ett förslag som forskarna presenterar för att hindra spridningen är att lärare och elever ska bära munskydd.

– Munskydd hjälper, därför bör man använda det. Mina barn får inte gå till skolan utan skydd, säger Cecilia Söderberg-Nauclér och fortsätter:

– Tegnell säger att det skulle vara ett problem att man pillar sig i ansiktet, men inga studier visar det.

Anders Tegnell säger att munskydd är en komplicerad åtgärd.

– I Österrike försökte man införa det i skolorna, men man backade eftersom det hade för mycket praktiska konsekvenser. Och att införa munskydd i en miljö där den minsta smittspridningen sker, det blir konstigt, säger han.

Vilka är Vetenskapsforum covid-19?

• Vetenskapsforum är en organisation bestående av cirka 40 forskare och läkare.

• De jobbar med att informera om hur de anser att coronastrategin bör utformas, samt spridandet av forskning och studier.

• Vetenskapsforum står bakom debattartikeln i Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet