Folkhälsomyndigheten samarbetar med tjänsten Telia Crowd Insights, som analyserar anonym och aggregerad rörelsedata – vilket innebär att man kan följa hur grupper av människor förflyttar sig genom landet.
Under högtiden Kristi himmelfärdsdag har Telia Crowd Insights gjort två jämförelser: En mellan hur det såg ut torsdagen innan jämfört med Kristi himmelfärdsdag och en hur resandet såg ut på Kristi himmelfärdsdag 2019 jämfört med 2020.
– Vi kan se att det helt klart är en massiv ökning jämfört med veckan innan, vilket man kan tänka sig sannolikt är på grund av att det var långhelg. Det var mycket resande som började redan på onsdagen, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.
Om man tittar på dagen innan Kristi himmelfärdsdag ökade resandet från Stockholms län till Skåne län och Stockholms län till Gotlands län med 387 och 182 procent.
Ökade med 220 procent
Enligt Telias rörelsemönster var det inte bara längre sträckor som ökade.
– Om man jämför med veckan innan Kristi himmelfärdsdag, torsdag mot torsdag, ökade sträckan Malmö till Halmstad med 220 procent jämfört med torsdagen innan. Även Göteborg till Halmstad ser vi en ökning på cirka 100 procent. Så där har vi sett en ökning om man jämför vecka mot vecka, säger Kristofer Ågren.
”Kraftig minskning mellan storstadsregionerna”
Men jämför man istället mellan Kristi himmelfärdshelgen 2019 och 2020 får vi en helt annan bild.
– Då kan vi se en kraftig minskning när det gäller resor mellan storstadregionerna. Tittar vi på Göteborg till Stockholm eller Stockholm till Göteborg ser vi att cirka 80 procent färre som reste, säger Kristofer Ågren.
Anmärkningvärt är att, jämfört mellan 2019 och 2020, ökade resandet under Kristi himmelfärdsdag mellan Stockholm och Ekerö.
– Där ökade det med 44 procent, och det är faktiskt det som sticker ut mest av alla resor som vi har analyserat.
”Mer minskning än ökning”
Om nu svenska befolkningen, utifrån Telias statistik, följer FHM:s reserekommendationer svarar Kristofer Ågren så här:
– Jämför vi resandet mellan de längre sträckorna är det överlag en minskning. Sen kan inte jag säga om en minskning på 30 procent är i linje med rekommendationerna. Men vi kan se att det är mer minskning än ökning om man jämför med samma dag 2019.