Temesgen Ghermai fick jobb på Scania i Oskarshamn. Foto: Kaisa Andersson

Temesgen från Eritrea fick fast jobb efter två år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Temesgen Ghermai jobbade som svarvare i ett litet familjeförtag i Eritrea. Nu är Scania i Oskarshamn hans arbetsplats.

– Här känner jag mig hemma, säger han.

Han är en av de nyanlända som gått ”snabbspåret” och fått jobb redan efter sju månaders intensivt pluggande. Han läste både vanlig svenska och yrkessvenska, tog truckkort och körkort. Och han hade ett mål:

– Klarade jag utbildningen skulle jag få ett jobb. Och det ville jag verkligen.

Val 2018 – #dinröst

Nu jobbar han ständigt kvällsskift som materielhanterare på Oskarshamns största industri, Scania, och börjar exakt kl. 15.12.

Vad gör du då?

– Innan jobbet träffas vi och dricker en kopp kaffe tillsammans. Att sitta och prata med arbetskompisarna är viktigt. Sen börjar vi jobba.

– Jag älskar metall och maskiner. Det är sånt jag har jobbat med i hela mitt liv.

Reser runt och berättar om modellen

Han flydde till Sverige från Eritrea för drygt tre år sedan och har redan haft fast jobb i två år. Arbetsgivaren är det statliga bemanningsföretaget Lernia, som bidrar med arbetskraft till många av Oskarshamns tunga industrier. Bland dem alltså Scania.

Emellanåt reser Temesgen runt i Sverige med representanter från Arbetsförmedlingen, Lernia och Oskarshamns kommun för att berätta om Oskarshamnsmodellen: Ett arbetssätt som gör att tiden för en nyanländ att få jobb har sänkts från sju år till sju månader.

Suget efter att få reda på hur man gör är stort.

– I början var det väldigt nervöst att stå och prata inför en massa människor, men nu är det lugnt. Tänk att bara för några år sedan stod jag vid svarven därhemma i Eritrea. Nu berättar jag för svenskar om hur man får ut nyanlända i jobb. Det känns ansvarsfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet