Journalisten Joakim Medin, knuten till tidningen Dagens ETC, greps på flygplatsen efter att han åkt till Turkiet för att bevaka de stora demonstrationerna i Istanbul.
Demonstranter hade då i flera dagar protesterat mot gripandet av Istanbuls borgmästare, och president Recep Tayyip Erdoğan främsta politiska utmanare, Ekrem İmamoğlu.
Bitte Hammargren menar att det är detta som Turkiet vill tysta ner genom att göra Medin till ett exempel för andra som vill rapportera om utvecklingen.
Teorin: Utvisningar och vapen
En annan anledning till att Joakim Medin åtalas kan ha att göra med Turkiet söker något i utbyte och använder en typ av gisslandiplomati.
– Jag kan bara spekulera, men det skulle kunna handla om att man vill pressa fram fler utvisningar av personer som sökt asyl i Sverige, säger Bitte Hammargren.
Analytikern lyfter även Turkiets tuffa ekonomiska situation.
– Turkiet, som har skakig ekonomi men en ganska stor försvarsindustri, vill sälja vapen till Natoländer som Sverige när länderna håller på att rusta.
På samma tema kan Turkiet vilja ha politiskt stöd från Sverige för fördjupat ekonomiskt samarbete med EU, fortsätter Bitte Hammargren.
Oklart om Medin informerats
Det är oklart om Joakim Medin har fått någon information om åtalet mot honom. Hans fru Sofie Axelsson har inte kunnat nå honom då det är en nationell helgdag i Turkiet.
För henne, som även väntar parets första barn, kom åtalet som en chock.
– Det är en storm av känslor att det här åtalet kommer nu.
Totalt riskerar Medin tolv års fängelse. Något som dock är positivt med det är att ärendet hanteras fortare, menar Axelsson.
– Det finns de som behöver vänta i månader och år. Jag har fortfarande mycket hopp om att han ska släppas snart.
”Går in i ett nytt läge”
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver till SVT Nyheter att åtalet innebär att ”arbetet med Joakim Medins fall går nu in i ett nytt läge”.