-Ja, ett par som tycker om varandra men som glidit isär, men som vill kämpa. Många har prövat på egen hand först, kommit en bit på väg men fallit tillbaka, säger han.
-Är det oftast mannen som behöver komma till insikt?
-Nej, det kan vara båda parter, det är så olika, det finns inget mönster.
-Är det många gånger något i barndomen som spökar, som i Rogers fall?
Ibland, man ser det titt som tätt. Om någon till exempel alltid har känt sig dålig i relationen, då går det ofta tillbaka till familjen, eller kamrater. Alla betydelsefulla relationer tidigare spelar roll.
-Hur ofta är det paret kommer till insikt om att det inte kommer att fungera?
-Det jag har sett är att om det initialt har funnits en stark kärlek eller passion, så är det lättare att hitta tillbaka. Har man inte haft det, man kanske inte haft samma värderingar, eller fått barn väldigt tidigt i förhållandet, ja då kan det vara svårare.
-Har du själv lärt dig något av de här sex terapisamtalen?
-Så fort jag träffar någon som delar med sig, öppnar sig och som jag försöker vägleda, så berikar det mig. De här sex paren utmärks av att båda i paren är motiverade. Att sitta med två som är motiverade är en väldig kraft. De blir väldigt drivande i sin egen process, säger Poul Perris.
Fakta
Familjerådgivning
Kommunerna är skyldiga att erbjuda familjerådgivning för dem som behöver det. Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. De tar emot både heterosexuella och homosexuella par, med eller utan barn. Även vuxna syskon, eller föräldrar och vuxna barn som har svårt att prata med varandra kan komma till familjerådgivningen för samtalsbehandling. Läs mer om rådgivningen på kommunernas hemsida.
Förutom kommunerna finns många privata terapeuter man kan kontakta.